studenten forensisch onderzoek
Postgraduaat

Forensisch onderzoek 19-20 - VOLZET

Momenteel bestaat er in Vlaanderen geen opleiding die leidt tot het diploma ‘forensisch onderzoeker’. Het beroep is in België dus ook niet erkend en wordt voornamelijk in de praktijk geleerd. Vanuit het NICC, maar zeker ook vanuit de politie, wordt de nood voor (bij)scholing op dit vlak bevestigd. De edities van het PG Forensisch Onderzoek kenden steeds een groot succes, met 40-45 inschrijvingen vanuit diverse hoeken (politie, laboranten,…)

1. Inzicht/kennis verwerven in de begrippen van het forensisch laboratoriumonderzoek;
  2. Inzicht/kennis verwerven in de basisbegrippen van strafrecht en begrippen van forensisch recht;
  3. Inzicht/kennis in de begrippen van forensische geneeskunde;
  4. Inzicht/kennis in de begrippen van crime scene management + toepassing ervan.

Zie ook:

Moord op Campus Jette
Studenten voor de rechter

Attest

Na het succesvol beëindigen van de opleiding ontvang je een getuigschrift.

Studenten forensisch onderzoek

Programma

De lessen gaan door op dinsdag (9u – 12u en 13u – 16u), van september 2019 tot en met juni 2020.

Module 1: Forensisch laboratoriumonderzoek  (5 STP)

Deze lessen zullen gegeven worden door deskundigen van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek (NICC), elk expert binnen hun eigen expertise en discipline.

module 1 -PG Forensisch onderzoek 2019-2020 - Forensisch labo v.1_0.pdf

Module 2: Recht (5 STP)

Deze module wordt o.a. gegeven door Meester Karolien Van de Moer (KUL); gerechtspsychiater I. Lindemans, expert gedragswetenschappen A. Crabbé, expert verbaliseren en verhoren M. Bockstaele en expert cybercrime P. Van Linthout.

module 2 -PG Forensisch onderzoek 2019-2020 - Recht v.1_0.pdf

Module 3: Forensische geneeskunde (5 STP)

Prof. Dr. Dirk Van Varenbergh (wetsdokter  UZ Brussel en VUB) zal een groot deel van de lessen geven. Naast Dr. Van Varenbergh, ook o.a. Prof. Dr. M. Piette (wetsdokter UGent), E. De Valck (forensisch tandarts), Mevr. B. Van Denhouwe  (deskundige antropologie), Mevr. J. Freeman (labo anatomo-pathologie UZ Brussel), Alain Remue (DVI) en Steve Delporte (LTWP).

module 3 -PG Forensisch onderzoek 2019-2020 - Forensische geneeskunde v.1_0.pdf

Module 4: Crime scene management (5 STP)

In module 4 komen hoofdzakelijk lesgevers van de Laboratoria van de Technische en Wetenschappelijke politie (LTWP): Steve Delporte, Marleen Timmerman, Rik Bauters (LTWP Gent),  Elke Verhoeven (LTWP Leuven),

module 4 -PG Forensisch onderzoek 2019-2020 - Crime scene management v.1_0.pdf

Optioneel: (parallel met of na volgen van modules 1,2,3 en 4)  Module 5:  stage van 4 weken full-time of 8 weken half-time bij politie, in forensisch labo of… (7 STP)

Campus Jette

Laarbeeklaan 121
1090 Jette

Kosten

Deze opleiding kost 1.400 euro (zonder stage), 1800 euro (met stage). De prijs per module bedraagt 400 euro. De prijs bij inschrijving voor meerdere modules bedraagt 750 euro voor twee modules en 1.000 euro voor drie modules. Dit is inclusief de voor de cursus benodigde studiematerialen.

Vereiste voorkennis

Bij voorkeur genoot je een algemene wetenschappelijke vorming - professionele bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie, Chemie, Biologie, Biochemie, … of bachelor/master Criminologie/Recht of werkervaring binnen een forensisch domein bij bv de federale/lokale gerechtelijke politie.

Inschrijven is niet meer mogelijk: VOLZET