9u30-9u45: Digitale verwelkoming
9u45-11u: Plenaire sessie - Eetexpert (1u + 15 min vragen)
Wanneer is emotioneel eten een probleem en wanneer vraagt het een stevige behandelaanpak? In de lezing belichten we enerzijds de psychologische achtergrond van emotioneel eten en anderzijds de zorgorganisatie bij eet-en gewichtsproblemen met o.a. diagnostiek en toeleiding tot zorg. Er worden handvaten gegeven bij ernstinschatting en eerstelijnsbegeleiding en pijlers voor het multidisciplinair samenwerken in de gespecialiseerde zorg. Tijdens de workshop gaan we aan de hand van casussen met deze handvaten aan de slag.
o.b.v. EhB-moderator: mevr. Silke Noël
11u-11u15: ‘Strek je benen’-pauze
11u15-13u: Plenaire sessie Emotioneel eetgedrag: hoe begin je eraan? – mevr. Lotte De Clercq (1u30 + 15 min vragen)
We kennen het wel allemaal, we zijn verdrietig en dan is dat stuk chocolade net dat tikkeltje verleidelijker. Of we zitten in de zetel en hebben zoveel zin in chips, we beginnen ervan te eten en voordat we het weten, is de hele zak op. Emotioneel eetgedrag betekent dat we eten uit emoties en niet uit honger, en laat ons eerlijk zijn, iedereen doet dit wel een beetje. Daarom dat je hier meer gaat leren over aan de ene kant emotioneel eetgedrag, maar ook hoe je dit kan gaan herkennen in de praktijk en kan bevragen om zo jouw cliënten zo optimaal mogelijk verder te kunnen helpen. De link met eetbuien en eetstoornissen komt ook kort aan bod, zodat je weet hoe je dit kan herkennen, maar ook kan bevragen.
o.b.v. EhB-moderator mevr. Saskia Merre
13u-14u: Lunch
14u-16u15: Break-out sessies (workshops): 3 keuzemogelijkheden
14u-15u: workshop 1
15u-15u15: ‘Strek je benen’-pauze
15u15-16u15: workshop 2
Keuze uit 3 workshops:
Workshop rond Mindful eten – mevr. Caroline Baerten
Mindful eten is geen trendy nieuw dieet of een simpele verandering van levensstijl waardoor je je extra gewicht kwijt kunt raken. Het gaat er niet om het lichaam in een meer wenselijke vorm te modelleren, noch om regels voor te schrijven wat we horen of niet horen te eten. Hoewel Mindful Eating zeker kan helpen om lichamelijk gezonder te worden, is de voornaamste functie van mindfulness om te helpen een meer evenwichtige relatie met eten, lichaam en geest op te bouwen. Tijdens de workshop worden centrale thema's zoals de 9 soorten hongers uitgelegd. Mindful eating kan toegepast worden bij iedereen die verstoorde eetgewoonten en/of een negatief lichaamsbeeld heeft die kampen met stress-gerelateerde fysieke klachten en/of spijsverteringsproblemen (colitis, ziekte van Crohn, IBS).
o.b.v. EhB-moderator mevr. Silke Noël
Workshop "Hulp bij Emo-eten" – mevr. Lotte De Clercq
Wat ga je doen als een patiënt binnen stapt en je vermoedt dat het om emo-eten gaat? Dat leer je in deze workshop. We bespreken casussen en kijken hoe we dit effectief gaan aanpakken. Welke tools te gebruiken en hoe een behandelplan op te stellen. Er is geen pasklaar antwoord, dus we gaan samen kijken en evalueren wat er kan werken en wat niet. Dus bereid je voor op een interactieve workshop waarin je nieuwe technieken zal aangeleerd krijgen. Het is belangrijk dat je zelf zin hebt om mee te denken en te werken, zo ga je het meest uit de workshop halen.
o.b.v. EhB-moderator mevr. Saskia Merre
Workshop rond ernstinschatting en eerstelijnsbegeleiding - Eetexpert
Tijdens de workshop gaan we aan de hand van casussen aan de slag met de handvaten omtrent ernstinschatting en eerstelijnsbegeleiding.
o.b.v. EhB-moderator mevr. Bieke Taelman