Continuing education
Bij- en nascholing

Emo eten 20-21

Doelstellingen

Emoties en eten zijn dikwijls aan elkaar verbonden. Denk maar aan een ‘welverdiend glas wijn’ na een stevige werkdag of dat stukje chocolade dat ons bij verdriet helpt. 
Voor sommige mensen is ‘emo-eten’ een manier om met hun emoties om te gaan. Hoe kan je een emotionele eter herkennen en zijn/haar gedrag wijzigen? Wat is nu juist het verschil tussen emotioneel eetgedrag en een eetstoornis (waarbij doorverwijzing noodzakelijk kan zijn)? 

In deze studiedag staan we stil bij emotioneel eten. We kijken onder andere naar de behandelaanpak en de psychische achtergrond. Daarbij wordt een multidisciplinaire aanpak niet uit het oog verloren.
Verschillende specialisten geven jullie in deze workshop vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en expertise handvaten mee om met dit thema aan de slag te gaan. 

Deze opleiding vindt plaats op vrijdag 30 april 2021 van 9u30 tot 16u15.

Attest

Na het beëindigen van deze opleiding ontvang je een attest van aanwezigheid.

Programma

9u30-9u45: Digitale verwelkoming

9u45-11u: Plenaire sessie - Eetexpert (1u + 15 min vragen)  
Wanneer is emotioneel eten een probleem en wanneer vraagt het een stevige behandelaanpak? In de lezing belichten we enerzijds de psychologische achtergrond van emotioneel eten en anderzijds de zorgorganisatie bij eet-en gewichtsproblemen met o.a. diagnostiek en toeleiding tot zorg. Er worden handvaten gegeven bij ernstinschatting en eerstelijnsbegeleiding en pijlers voor het multidisciplinair samenwerken in de gespecialiseerde zorg. Tijdens de workshop gaan we aan de hand van casussen met deze handvaten aan de slag.
o.b.v. EhB-moderator: mevr. Silke Noël

11u-11u15: ‘Strek je benen’-pauze

11u15-13u: Plenaire sessie Emotioneel eetgedrag: hoe begin je eraan? – mevr. Lotte De Clercq (1u30 + 15 min vragen) 
We kennen het wel allemaal, we zijn verdrietig en dan is dat stuk chocolade net dat tikkeltje verleidelijker. Of we zitten in de zetel en hebben zoveel zin in chips, we beginnen ervan te eten en voordat we het weten, is de hele zak op. Emotioneel eetgedrag betekent dat we eten uit emoties en niet uit honger, en laat ons eerlijk zijn, iedereen doet dit wel een beetje. Daarom dat je hier meer gaat leren over aan de ene kant emotioneel eetgedrag, maar ook hoe je dit kan gaan herkennen in de praktijk en kan bevragen om zo jouw cliënten zo optimaal mogelijk verder te kunnen helpen. De link met eetbuien en eetstoornissen komt ook kort aan bod, zodat je weet hoe je dit kan herkennen, maar ook kan bevragen. 
o.b.v. EhB-moderator mevr. Saskia Merre

13u-14u: Lunch

14u-16u15: Break-out sessies (workshops): 3 keuzemogelijkheden 

14u-15u: workshop 1
15u-15u15: ‘Strek je benen’-pauze
15u15-16u15: workshop 2


Keuze uit 3 workshops:

Workshop rond Mindful eten – mevr. Caroline Baerten 
Mindful eten is geen trendy nieuw dieet of een simpele verandering van levensstijl waardoor je je extra gewicht kwijt kunt raken. Het gaat er niet om het lichaam in een meer wenselijke vorm te modelleren, noch om regels voor te schrijven wat we horen of niet horen te eten. Hoewel Mindful Eating zeker kan helpen om lichamelijk gezonder te worden, is de voornaamste functie van mindfulness om te helpen een meer evenwichtige relatie met eten, lichaam en geest op te bouwen. Tijdens de workshop worden centrale thema's zoals de 9 soorten hongers uitgelegd. Mindful eating kan toegepast worden bij iedereen die verstoorde eetgewoonten en/of een negatief lichaamsbeeld heeft die kampen met stress-gerelateerde fysieke klachten en/of spijsverteringsproblemen (colitis, ziekte van Crohn, IBS). 
o.b.v. EhB-moderator mevr. Silke Noël

Workshop "Hulp bij Emo-eten" – mevr. Lotte De Clercq
Wat ga je doen als een patiënt binnen stapt en je vermoedt dat het om emo-eten gaat? Dat leer je in deze workshop. We bespreken casussen en kijken hoe we dit effectief gaan aanpakken. Welke tools te gebruiken en hoe een behandelplan op te stellen. Er is geen pasklaar antwoord, dus we gaan samen kijken en evalueren wat er kan werken en wat niet. Dus bereid je voor op een interactieve workshop waarin je nieuwe technieken zal aangeleerd krijgen. Het is belangrijk dat je zelf zin hebt om mee te denken en te werken, zo ga je het meest uit de workshop halen.
o.b.v. EhB-moderator mevr. Saskia Merre


Workshop rond ernstinschatting en eerstelijnsbegeleiding - Eetexpert 
Tijdens de workshop gaan we aan de hand van casussen aan de slag met de handvaten omtrent ernstinschatting en eerstelijnsbegeleiding.
o.b.v. EhB-moderator mevr. Bieke Taelman
 

Locatie

Deze opleiding gaat digitaal door.

Kosten

Het inschrijvingsgeld bedraagt 150 euro.
Studententarief aan 65 euro.

Vereiste voorkennis

Bij voorkeur ben je in het bezit van een diploma bachelor in de Voedings- en Dieetkunde of Verpleegkunde, een professionele bachelor Secundair Onderwijs – Lichamelijke Opvoeding; of een diploma academische bachelor/master Kinesitherapie, Farmacie, Biomedische Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, (Klinische) Psychologie, of dergelijke.  Of je volgt simultaan een dergelijke professionele of academische opleiding VDK.

Inschrijven

Schrijf je vandaag nog in voor deze studiedag: hier 
We zien je graag op 30 april 2021.

Deze studiedag wordt niet opgenomen.

Deel dit