Tijdens deze boeiende studiedag gaan we dieper in op plantaardige voeding in verschillende fases in het leven.
We vertrekken vanuit een theoretisch kader maar focussen vooral op de casuïstiek.
De studiedag kan online gevolgd worden en tot 3 maanden na de studiedag herbekeken worden.
In deze lezing wordt besproken hoe een plantaardig voedingspatroon uitstekend kan samengaan met zwangerschap en lactatie. Tijdens deze levensfases is de voedingsbehoefte verhoogd, en met een goed samengesteld plantaardig voedingspatroon kan hier perfect aan worden voldaan, met zelfs enkele unieke gezondheidsvoordelen. Zowel de theoretische achtergrond als de praktische toepassing komen uitgebreid aan bod. Daarnaast komen essentiële supplementen aan bod, alsook voedingsstoffen die vermeden moeten worden, en worden praktische tips gedeeld om zwangerschapskwaaltjes te verlichten.
Programma
8u40: Aanmelden mogelijk
8u50: Start van de studiedag - Woordje vooraf
Welkom & intro: Evelien Mertens
9u-10u: Zwangerschap & lactatie (Jen Cnops)
10u-11u: Kinderen en adolescenten (Tine De Greef)
11u-11u15: koffiepauze
11u15-12u15: Ouderen (Evelien Mertens)
12u15-13u Lunch
13u-14u: Casuïstiek bij zwangerschap & lactatie (Jen Cnops)
14u-14u15: pauze
14u15-15u15: Casuïstiek bij kinderen & adolescenten (Tine De Greef)
Sprekers
Jen Cnops
BIO: Jennifer Cnops is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, diëtiste en personal trainer gespecialiseerd in pre- en postnatale fitness. Ze schreef 4 boeken over voeding en sport voor vrouwen en heeft een eigen fitness app “Reset”.
Lezing: In deze lezing wordt besproken hoe een plantaardig voedingspatroon uitstekend kan samengaan met zwangerschap en lactatie. Tijdens deze levensfases is de voedingsbehoefte verhoogd, en met een goed samengesteld plantaardig voedingspatroon kan hier perfect aan worden voldaan, met zelfs enkele unieke gezondheidsvoordelen. Zowel de theoretische achtergrond als de praktische toepassing komen uitgebreid aan bod. Daarnaast komen essentiële supplementen aan bod, alsook voedingsstoffen die vermeden moeten worden, en worden praktische tips gedeeld om zwangerschapskwaaltjes te verlichten.
Tine De Greef
BIO: Tine De Greef is een erkend diëtiste met een grote interesse in plantaardige voeding en kinderen. Haar academische achtergrond omvat een master in Lichamelijke Opvoeding en bewegingswetenschappen (VUB) en een bachelor in Voeding- en Dieetkunde (EHB). Ze heeft haar kennis verder verdiept door een bijscholing in "Plant-Based Nutrition" (eCornell University) en een postgraduaat "Voeding van het jonge kind en de adolescent" (Thomas More - UCLL). Na haar studies heeft ze jarenlang de job van personal trainer en diëtist gecombineerd. Als plantaardig diëtist probeert ze haar bijdrage te leveren om mensen te motiveren, informeren en inspireren richting een duurzamere levensstijl en zo ook, een (meer) plantaardig voedingspatroon voor het hele gezin. Ze is aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten.
Lezing: In deze lezing bespreken we hoe een plantaardig voedingspatroon perfect kan aansluiten bij de voedingsbehoeften van kinderen en adolescenten. Deze levensfases worden gekenmerkt door groei en ontwikkeling, wat specifieke aandacht vraagt voor een goede samenstelling van het voedingspatroon. Met een volwaardig plantaardig voedingspatroon kunnen kinderen en jongeren alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen en profiteren van unieke gezondheidsvoordelen.
Zowel de theoretische achtergrond als de praktische toepassing komen aan bod. We bespreken essentiële voedingsstoffen, veelvoorkomende bezorgdheden en praktische tips om een volwaardig plantaardig voedingspatroon gemakkelijk en toegankelijk te maken voor kinderen en adolescenten.
Evelien Mertens
BIO: Evelien Mertens (°11/12/1987) heeft na het diploma bachelor in het secundair onderwijs (lichamelijke opvoeding en Nederlands) (HUB) en het diploma master in de bewegings- en sportwetenschappen (afstudeervariant fitheid en gezondheid) (Vrije Universiteit Brussel) een doctoraat in de bewegings- en sportwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en de biomedische wetenschappen (KU Leuven) behaald. Nadien heeft ze in werktraject nog de opleiding Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde (Erasmushogeschool Brussel) afgewerkt. Momenteel is ze werkzaam als onderzoeker Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel, als vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel en als zelfstandig diëtist in bijberoep. Ze is eveneens aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten. Ze is eerste auteur van zes publicaties en co-auteur van 13 publicaties in peer-reviewed internationale tijdschriften.
Lezing: Er heerst nog heel wat onzekerheid over de gezondheidseffecten van plantaardige eiwitbronnen bij ouderen. Aangezien de eiwitinname bij veel ouderen extra belangrijk is, worden meestal dierlijke eiwitbronnen aangeraden. Toch hebben plantaardige eiwitbronnen heel wat voordelen die nog te weinig gekend zijn bij zorgprofessionals. In deze lezing zal een overzicht worden gegeven van de huidige wetenschappelijke literatuur, alsook een aantal praktische tips en eventuele aandachtspunten bij het aanbieden van meer plantaardige eiwitbronnen bij ouderen.
Kostprijs
Het inschrijvingsgeld bedraagt 95 euro.
10% korting voor leden VBVD
Studententarief 30 euro.