Plant-based voedingskeuzes binnen (top)sport

Studiedag: Plant-based voedingskeuzes binnen (top)sport
Studiedag
Data
,
8:40
tot
15:15
Waar?
Digitaal met terugkijk-optie
Toegangsprijs
Studenten: 30 euro - Anderen: 95 euro

Wat

Welkom bij de boeiende wereld van gezondheid, voeding en sport, gepresenteerd door een inspirerende groep experts tijdens de digitale studiedag aan Erasmushogeschool Brussel.

Erkend diëtist Tine De Greef deelt de meest recente wetenschappelijke inzichten omtrent de gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van een plantaardig dieet, terwijl prestatie- en gezondheidscoach Cedric Arijs ontrafelt waarom beweging essentieel is voor fysieke en mentale gezondheid. Dr. Evelien Mertens brengt haar uitgebreide expertise in bewegings- en sportwetenschappen naar de sessies en deelt inzichten over de groeiende trend van plantaardige voeding bij sporters en ontkracht mythes met wetenschappelijk onderbouwde adviezen. 

Tijdens interactieve sessies met erkend diëtisten Evelien Mertens, Saskia Merre & Janne Geers wordt de theorie omgezet naar de praktijk. Leer hoe een plantaardig voedingspatroon van een recreatieve sporter zo aangepast kan worden dat er een optimale opbouw van kracht en spiermassa kan worden nagestreefd, alsook hoe optimale individuele plantaardige voedingsschema’s opgebouwd kunnen worden voor topsporters met aandacht voor de specifieke sport en individuele noden.  

Deze gevarieerde line-up belooft een boeiende dag vol waardevolle inzichten.

Meer info over sprekers en programma.

Programma

  • 8u40: Aanmelden mogelijk 
  • 8u50: Start van de studiedag - Woordje vooraf
  • 9u-10u: Plantaardige voeding en gezondheid (Tine De Greef) 
  • 10u-11u: Sport en fysieke & mentale gezondheid (Cedric Arijs)
  • 11u-11u15: koffiepauze
  • 1u15-12u15: Plantaardige voeding en sport (Evelien Mertens) 
  • 12u15-13u Lunch
  • 13u-14u: Casuïstiek recreatieve sporters (Evelien Mertens + Saskia Merre)
  • 14u-14u15: pauze
  • 14u15-15u15: Casuïstiek topsporters (Janne Geers)

Meer info over sprekers en programma.

Voor wie?

•    Je hebt een diploma bachelor in de Voedings- en Dieetkunde of Verpleegkunde, een professionele bachelor Secundair Onderwijs – Lichamelijke Opvoeding.
•    Je hebt een academische bachelor/master Kinesitherapie, Farmacie, Biomedische Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, (Klinische) Psychologie,… of je volgt simultaan een dergelijke professionele of academische bacheloropleiding VDK, LO, …

Inschrijven
 

Ik ben

Meer info over sprekers en programma

Tine De Greef

Tine De Greef is een erkend diëtiste met een grote interesse in plantaardige voeding en kinderen. Haar academische achtergrond omvat een master in Lichamelijke Opvoeding en bewegingswetenschappen (VUB) en een bachelor in Voeding- en Dieetkunde (EHB). Ze heeft haar kennis verder verdiept door een bijscholing in "Plant-Based Nutrition" (eCornell University) en een postgraduaat "Voeding van het jonge kind en de adolescent" (Thomas More - UCLL).  In haar huidige functie als diëtiste bij Sustainable Family, probeert ze haar bijdrage te leveren om mensen te motiveren, informeren en inspireren richting een duurzamere levensstijl en zo ook, een (meer) plantaardig voedingspatroon voor het hele gezin.

Komt aan bod in de sessie:
Er zijn diverse motiverende factoren om de consumptie van plantaardige voeding te verhogen, waaronder milieuoverwegingen, dierenwelzijn en persoonlijke gezondheidsdoelen. In deze presentatie wordt specifiek gekeken naar de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet. De kenmerken van een volwaardig plantaardig voedingspatroon worden geanalyseerd, alsook de aandachtspunten die daarbij komen kijken. Daarnaast worden de wetenschappelijke bevindingen met betrekking tot de positieve effecten van plantaardige voeding op de gezondheid, met specifieke aandacht voor de preventie van chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker diepgaand besproken. De presentatie omvat ook een uiteenzetting van plantaardige alternatieven voor dierlijke producten, waaronder plantaardige eiwitten, zuivel- en vleesvervangers. Hierbij wordt ingegaan op de voedingswaarde en mogelijke voordelen van deze alternatieven voor een gezond voedingspatroon. 

Cedric Arijs

Cedric Arijs werkt als prestatie- en gezondheidspsycholoog zowel met 'high performers' uit allerlei prestatiecontexten (sport, bedrijfsleven, performance arts,...), als met mensen die willen werken aan een gezondere levensstijl en persoonlijk welzijn. Hij behaalde een Master Klinische Psychologie (Universiteit Gent) en een European Master in Sport & Exercise Psychology (Griekenland & Duitsland).  

Komt aan bod in de sessie:
Sport & beweging zijn zeer waardevol voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Binnen deze sessie worden de verscheidene gezondheidsvoordelen van beweging en sport diepgaand besproken en wordt de theorie vertaald naar de praktijk aan de hand van voorbeelden uit de eigen praktijk.

Evelien Mertens

Evelien Mertens (°11/12/1987) heeft na het diploma bachelor in het secundair onderwijs (lichamelijke opvoeding en Nederlands) (HUB) en het diploma master in de bewegings- en sportwetenschappen (afstudeervariant fitheid en gezondheid) (Vrije Universiteit Brussel) een doctoraat in de bewegings- en sportwetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) en de biomedische wetenschappen (KU Leuven) behaald. Nadien heeft ze in werktraject nog de opleiding Bachelor in de Voedings- en Dieetkunde (Erasmushogeschool Brussel) afgewerkt. Momenteel is ze werkzaam als onderzoeker Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel, als vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel en als zelfstandig diëtist in bijberoep. Ze is eveneens aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en bij de Vlaamse Plantaardige Diëtisten. Ze is eerste auteur van vijf publicaties en co-auteur van 13 publicaties in peer-reviewed internationale tijdschriften.

Komt aan bod in de sessie:
Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten, dit omwille van verschillende redenen, waarvan dierenwelzijn, milieu en gezondheid de belangrijkste drie zijn. Ook heel wat sporters vinden tegenwoordig steeds meer de weg naar plantaardige voeding en meer specifiek plantaardige eiwitbronnen. Toch heerst bij veel sporters nog vaak de gedachte dat een sporter dierlijke eiwitbronnen nodig heeft om goede sportprestaties te leveren en om voldoende kracht en spiermassa te winnen. Deze lezing heeft tot doel om onzekerheden omtrent een plantaardig voedingspatroon bij sporters te verduidelijken en bepaalde mythes te ontkrachten met behulp van wetenschappelijk onderbouwde adviezen.

Saskia Merre

Saskia Merre is erkend diëtist en docent bij de Erasmushogeschool Brussel, waar ze vakken als Voedingsleer & Voeding per doelgroep doceert. Haar academische achtergrond omvat een bachelor & master in de Communicatiewetenschappen (KULeuven) en een bachelor in de Voedings- en dieetkunde (EHB). In deze studiedag komen de thema’s samen waar ze zelf elke dag met grote passie mee bezig is: voeding, sport & het klimaat. 

Komt aan bod in de sessie: Casuïstiek bij recreatieve sporters (Saskia & Evelien) 
Gedurende deze praktijksessie gaan we samen – interactief - aan de slag met een casus van een 42-jarige recreatieve sporter (3 à 4x per week crossfit met als doelstelling toename in kracht en spiermassa). Deze sporter eet al volledig plantaardig maar schakelt onze hulp in omdat de resultaten richting zijn doelstelling niet behaald worden. Samen gaan we zijn voedingspatroon analyseren en optimaliseren en dit volgens de principes die aan bod kwamen in de voormiddagsessies.

Janne Geers

Janner Geers is een diëtiste met een passie voor zowel voeding als sport. Nadat een blessure haar eigen sportcarrière vroegtijdig beëindigde, werd het haar passie om (top)sporters te begeleiden en mee te helpen hun prestaties naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. In 2018 studeerde ze af als diëtiste, waarna ze zich gespecialiseerde in sportvoeding via diverse opleidingen aan de HAN Hogeschool, Barça Academy en het Internationaal Olympisch Comité. Ze is erg trots dat ze uiteindelijk van haar passie haar beroep heb heeft kunnen maken. Momenteel werkt ze reeds samen met verschillende individuele atleten en is ze tewerkgesteld bij OH Leuven, de Rode Duivels, de Belgische Klimfederatie en Univ-Fit (sportkot Leuven). 

Komt aan bod in de sessie: Casuïstiek bij topsporters 

Met deze lezing leer je hoe een individueel voedingsplan voor topsporters wordt opgemaakt, welke onderdelen hierbij aan bod komen, wat de belangrijkste aandachtspunten zijn en hoe hierbij plant-based voedingskeuzes gemaakt kunnen worden.
 

Deel dit