Graduaat Boekhouden HBO5
Verhaal

Ik had wel een diploma, maar ik was er “niets” meer mee.

Het verhaal van Francis Croux, om - op zo kort mogelijke tijd - door zijn studie graduaat Boekhouden terug meerwaarde te kunnen bieden op de arbeidsmarkt.

Vlak na mijn studies 'logistiek management' kwam ik terecht in een familiegroothandel. Net afgestudeerd, hapte ik naar elke vorm van ervaring opdoen. Naast het beperkte logistieke, deed ik er steeds meer boekhoudkundig en administratief werk bij. Bovendien verwerkte ik alle klantenorders van a tot z. Geleidelijk aan kon ik mijn job omschrijven als een allround manager. Dat achter deze titel echter schuil zou gaan, dat ik mij later moeilijker zou verkocht krijgen op de arbeidsmarkt, daar had ik geen enkel benul van. Maar daar kwam ik dus achter toen men besliste om de activiteiten van de familieonderneming over te dragen en de Belgische site definitief te sluiten.

Toen ik mij terug op de arbeidsmarkt begaf, ontdekte ik snel dat 'allround ervaring' weinig betekent op de arbeidsmarkt. En gezien de beperkte ervaring in het logistieke, raakte ik kant noch wal met mijn diploma van 9 jaar geleden. Toen heb ik mij de vraag gesteld waar ik het meest en ook het liefst mee bezig was geweest al die jaren en ik kwam uit bij ‘boekhouden’. Mijn uitgangspunt was duidelijk: “bijscholen hierin en proberen een diploma hieraan te koppelen”.

Maar 3 jaar terug school lopen, zag ik helemaal niet zitten. Na enig speurwerk kwam ik uit bij CVO Volt in Leuven (Heverlee), daar waar men zowel overdag als ‘s avonds lessen kon volgen. Door schema’s op te stellen, kwam ik er snel uit dat ik op 1 jaar, 16 modules zou kunnen verrichten. Ik hoopte er namelijk op dat ik op de arbeidsmarkt al duidelijk zou kunnen aantonen dat ik na het behalen van deze 16 modules een meerwaarde zou kunnen zijn om al te starten in de boekhoudkundige administratie.

Bovendien moest ik 80 km (enkel - vanuit Limburg komende) rijden, dus legde ik de lat hoog: elke kilometer moest renderen! Er waren lesdagen bij van 9u ’s ochtends tot 22u ’s avonds (3 modules op 1 dag!) en zelfs 1 semester met een zaterdagvoormiddag. Ik kan zeggen dat het zeker geen licht jaar was.

Vanaf juni ben ik beginnen te solliciteren. Bij interimkantoren hoorde ik dat de zomermaanden wat “plat” liggen en dat alles terug op gang trekt eind augustus. Maar opgeven was geen optie! Eind augustus las ik de vacature “boekhouder” bij het Cultureel Centrum van Hasselt. Ik heb hier onmiddellijk voor gesolliciteerd en werd ook meteen uitgenodigd voor de eerste procedure op 8 september: examen afleggen. We waren met 9 kandidaten. Het examen was helemaal te vergelijken met de examens in Leuven. … De dag nadien werd ik opgebeld en uitgenodigd om op gesprek te komen. Ook 4 anderen werden uitgenodigd. Op 11 september deed ik dan mijn beste kostuum aan. Het gesprek met de interne boekhouder, een externe boekhouder en de directeur van het CC Hasselt verliep vlot, maar uiteindelijk is het moeilijk afwegen tegen welke andere kandidaten men concurreert. Vrijdagochtend 12 september kreeg ik het verlossende telefoontje: “U mag uw contract komen tekenen meneer!”

Naast projectwerk, moet ik nu nog 2 modules doen. Die kan ik nu rustig afwerken door in iedere semester 1x avondonderwijs per week te volgen. Ik ben nu héél blij dat ik vorig jaar doorgebeten heb en dat maakt het nu ook haalbaar om die paar modules – naast werken – ook te kunnen afronden. Ik had uiteraard reeds achtergrond in de boekhouding en dat was voor mijzelf een surplus om dit op deze termijn te kunnen verwezenlijken. Maar met enig doorzettingsvermogen is sowieso véél mogelijk!

Foto: Foam via Flickr

 

Deel dit