Collecties

De bibliotheken en studielandschappen hebben een uitgebreide collectie boeken, tijdschriften en kranten op papier en in digitale vorm. Daarnaast hebben we ook wetenschappelijke databanken, partituren, films, theaterteksten en muziekalbums.

Zoeken in de collectie

Je kan bijna heel de digitale collectie en de fysieke collectie van de departementen in één beweging doorzoeken via EhBIB Search. Doorzoek je de catalogus of databanken liever afzonderlijk via hun eigen interface? Dat kan ook. Je vindt de links naar alle databanken waar de hogeschool een abonnement op heeft in onze A-Z lijst van databanken.

Meer informatie over het zoeken naar informatie in EhBIB Search en andere online informatiebronnen, alsook over het verwerken van informatie, vind je op onze LibGuides site.

Lenen en verlengen

Iedereen heeft gratis toegang tot de leeszalen, maar enkel studenten en personeelsleden van de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel mogen boeken en audiovisuele materialen ontlenen. Studenten kunnen maximaal drie boeken (plus twee DVD's of CD-Roms) lenen gedurende drie weken. De uitleentermijn kan éénmaal verlengd worden. Verlengen doe je bij voorkeur zelf online via de catalogus.

Studenten en personeelsleden van de Erasmushogeschool mogen ook gratis boeken ontlenen in de bibliotheken van de Vrije Universiteit Brussel. Meer informatie en de link naar de catalogus vind je op de website van de Universiteitsbibliotheek.

Uitgebreide informatie over het gebruik van de collecties vind je in het bibliotheekreglement.

Toegang tot e-bronnen

Verschillende databanken en elektronische tijdschriften worden door de uitgevers afgeschermd voor niet-geregistreerde IP-adressen. De meeste databanken zijn daarom enkel toegankelijk via het netwerk van de Erasmushogeschool. Op de hogeschoolcampussen kan je de digitale bibliotheek raadplegen via de publieke PC's in de studielandschappen of via een laptop met draadloze internetaansluiting (login is vereist). Nadat je bent aangemeld, heb je via de bibliotheekwebsite toegang tot de digitale bibliotheek.

Studenten en personeelsleden van Erasmushogeschool kunnen de digitale bibliotheek ook raadplegen van op een externe locatie (bijvoorbeeld thuis) via de EZproxy. Wie een afgeschermde databank van op een externe locatie probeert te raadplegen, zal eerst gevraagd worden om zich aan te melden bij de Centrale Authenticatie Service (CAS) van de Erasmushogeschool. Hiervoor gebruik je je Erasmushogeschool gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord. Nadat je bent aangemeld, word je automatisch doorverwezen naar de databank die je wilde raadplegen.

Wie (technische) problemen bij het gebruik van de digitale bibliotheek ondervindt, mag mailen naar bibliotheek@ehb.be.

Interbibliothecair leenverkeer

Boeken of artikels die niet aanwezig zijn in de collectie van de Erasmushogeschool, kunnen aangevraagd worden via interbibliothecair leenverkeer (IBL). Deze service is enkel beschikbaar voor studenten en personeelsleden van de hogeschool. De kostprijs voor studenten bedraag € 3,00. Artikels worden in PDF via e-mail geleverd, boeken kan je afhalen aan de balie van de bibliotheekwaar de aanvraag geplaatst werd. De uitleentermijn wordt meegedeeld bij ontvangst van de materialen. Na afloop van de uitleentermijn moeten de materialen ingeleverd worden aan de balie van het studielandschap waar de aanvraag geplaatst werd.

Via EhBIB Search

Indien een boek of artikel niet aanwezig is in de collectie (fysiek of digitaal) van de Erasmushogeschool, verschijnt bij het zoekresultaat in EhBIB Search een link naar een IBL-formulier ('Plaats een IBL-aanvraag voor dit item'). Vul het formulier aan en verstuur via de optie “Aanvragen”. Er wordt automatisch een e-mail met je aanvraag naar het studielandschap van jouw departement gestuurd. Betaal je aanvraag in het studielandschap (€ 3,00 per item). Na betaling wordt je aanvraag verwerkt. Je krijgt een e-mail wanneer het aangevraagde materiaal beschikbaar is aan de balie.

Vrije aanvraag

Boeken of tijdschriftartikels die niet te vinden zijn via EhBIB Search, kan je aanvragen via dit online formulier. Vul het formulier aan en verstuur via de optie “Aanvragen”. Er wordt automatisch een e-mail met je aanvraag naar het studielandschap van jouw departement gestuurd. Betaal je aanvraag in het studielandschap (€ 3,00 per item). Na betaling wordt jouw aanvraag verwerkt. Je krijgt een e-mail wanneer het aangevraagde materiaal beschikbaar is aan de balie.