Hoe zal academiejaar 2020-2021 verlopen?

Lees alles over de meest recente maatregelen op de campussen en in de lessen

Om op de hoogte te blijven van onze meest recente maatregelen in verband met onze campussen en de lessen, check zeker ook deze pagina. Je vindt er onder andere een FAQ voor studenten.

Is er een inschrijvingsstop voor opleidingen, om de afstandsregels te kunnen respecteren? 

Nee, het onderwijs wordt zo aangepast dat alle studenten zich kunnen inschrijven voor de opleiding van hun keuze. Om de afstandsregels toch te kunnen respecteren op campus, werken we met contactbubbels voor het contactonderwijs op de campus, bijvoorbeeld meerdere lokalen per lesgroep. Ook wordt een deel van het onderwijs digitaal georganiseerd (zie verder).

Zullen er lessen zijn op de campus? 

We zullen het nieuwe academiejaar starten met ‘hybride’ onderwijs. Dit betekent dat er contactonderwijs wordt ingezet waar het nodig en haalbaar is en digitaal onderwijs waar dit het beste werkt of waar het in de planning past. Dit betekent: 

  • maximaal digitaal onderwijs voor o.a. hoorcolleges en werkcolleges
  • contactonderwijs op de campus voor practica, labo, ateliers,... 

Door op deze manier te werken, creëren we voldoende ruimte, fysiek en in het lessenrooster, om de nodige practica zoals filmateliers, labowerk, musical, toneel enz te laten doorgaan op de campus. Hiervoor kiezen we voor gescheiden bubbels en alle corona-maatregelen (afstand houden, mondmaskers dragen,...) worden gerespecteerd. Het digitaal leren zal nooit volledige zelfstudie zijn, maar altijd op een begeleide manier via instructiefilmpjes, oefeningen, online discussies, webinars, digitale lessen, zelftests, …   

Indien door de corona-maatregelen contactonderwijs op de campus een tijdje niet meer mogelijk zal zijn, zijn we er klaar voor om tijdelijk opnieuw naar kwaliteitsvol digitaal onderwijs over te schakelen.

Bekijk hieronder hoe we ons voorbereid hebben op blended learning en afstandsonderwijs.

 

Vergeet je mondmasker niet!

Het dragen van een mondmasker is sinds 12 augustus 2020 verplicht op heel het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen van 12 jaar of ouder is verplicht een mondmasker te dragen dat de neus en de mond bedekt op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het dragen van een mondmasker op de campus is verplicht, ook tijdens de les. Zit je in het lokaal ver genoeg van elkaar (> 1,5m) dan mag je je masker afnemen. Bij voldoende afstand mogen docenten een faceshield dragen (ipv mondmasker). 

Krijgen we iets van steun voor die momenten van afstandsonderwijs?

Jawel, net zoals andere jaren hebben wij interessante afspraken met leveranciers om je een kwalitatief goede en betaalbare laptop aan te bieden. Je leest meer op deze pagina. 

Wat met stages en werkplekleren?  

Werkplekleren vormt een essentieel onderdeel van onze graduaats- en bacheloropleidingen en daar kan Covid-19 niets aan veranderen. Niet enkel de hogeschool, maar ook al onze werkveldpartners (bedrijven en organisaties) hebben de voorbije maanden geleerd hoe dat werkplekleren ook op een hybride en flexibele manier kan worden georganiseerd. En dat biedt heel wat mogelijkheden. Dus:  

  • Ja, we passen de stages en het werkplekleren aan de situatie aan en stellen veiligheid voorop.  
  • Nee, we vervangen de authentieke werkplek niet zomaar door simulaties of vervangopdrachten. Je zal je tijd als student zo veel mogelijk verdelen tussen de campus, je huis/kot en de werkplek.  

Buitenlandse stages of studiereizen zijn voorlopig beperkt tot Europa, en uiteraard alleen als de Belgische en buitenlandse overheid het toelaat. 

Hoe wordt de veiligheid gegarandeerd bij het onderwijs op de campus?  

Natuurlijk hanteren wij de algemene veiligheidsregels zoals je ze nu wel kent: social distancing, gels, hoesten in je elleboog, extra poetsbeurten, ontsmettingsgels, enzovoort. In al onze in leslokalen, van de kleinste vergaderruimte tot de grootste aula, worden de afstandsregels van 1,5m gegarandeerd. Waar dat niet mogelijk is, bv. in praktijklokalen voor labo-werk of in de artistieke ateliers, kiezen we uiteraard voor mondmaskers en/of contactbubbels. Je wordt hiervan vooraf op de hoogte gebracht.

Met oog op tracing, zullen we via lijsten bijhouden wie in de les aanwezig is. Deze gegevens worden 2 weken bewaard. Indien iemand uit je les besmet blijkt met met COVID-19, zullen we je informeren.

Hier lees je meer over onze maatregelen.

Zijn de restaurants op de campussen geopend?

Ook dat lees je op de de algemene pagina met de meest recente corona-maatregelen.

Kan ik hulp bij mijn studiekeuze krijgen?

Uiteraard, we staan het hele jaar voor je klaar. Je kan eerst terecht op onze webpagina voor studiekiezers. Hier vind je allerhande nuttige info en links die je kunnen helpen bij het maken van je studiekeuze. Als je specifieke vragen hebt, kun je altijd terecht bij de studentenbegeleider of de trajectbegeleider van je opleiding. Hier vind je een overzicht. 

Misschien heb je al een andere opleiding (deels) afgewerkt of wil je vrijstellingen aanvragen? Dan gaat het om 'maatwerk'. Dat geldt ook als je een statuut van werkstudent, topsporter of student-ondernemer wil aanvragen. Dan neem je best contact op met de trajectbegeleider van je opleiding om je studieprogramma te bespreken.

Hoe ziet mijn campus er eigenlijk uit?

We begrijpen dat een campusbezoek belangrijk is voor het maken van je studiekeuze. Daarom kan je jouw toekomstige campus bezoeken op afspraak. Dit doe je door via de overzichtspagina een afspraak te maken met jouw opleiding. Ook op 5 en 12 september openen we de deuren tijdens een infodag. Je moet je wel eerst inschrijven. Check onze homepagina.

 

docent student
kanal
masker
kaai

Keuze gemaakt? Schrijf je in!

Studiekeuze gemaakt? Schrijf je in! Dit gebeurt volledig digitaal. 

ik schrijf me in