U bent hier

Onderzoek

gepubliceerd in:

Filmmaker Maurits Wouters doctoreert met artistieke interpretatie van oude spoorlijn Tilburg-Turnhout

Met het oog op het behalen van een Doctoraat in de Kunsten aan RITCS /VUB, verrichtte experimenteel filmmaker Maurits Wouters vier jaar lang artistiek onderzoek rond collectieve, vervagende herinneringen en de analoge filmesthetiek. Wouters vertrok daarbij van een collectie home video’s, gemaakt door de uitgewiste gemeenschap rond Het Bels Lijntje.  De in 1865 aangelegde spoorlijn Tilburg-Turnhout is sinds 1973 opgedoekt. In de volksmond werd het oude traject Het Bels Lijntje genoemd, naar de uitbater Grand Central Belge.

Eerste conferentie Toekomstonderzoek in België

Het kenniscentrum Applied Futures Research - Open Time van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en het Museum van Hedendaagse Kunst van Antwerpen (M HKA) organiseren samen de eerste internationale conferentie over toekomstonderzoek ooit in België. Meer dan 100 professionele toekomstverkenners, designers, kunstenaars, beleidsmakers, consultants en ondernemers uit niet minder dan 23 landen nemen deel aan de uiteenlopende activiteiten. DESIGN DEVELOP TRANSFORM vindt plaats op 15, 16 en 17 juni in Brussel en Antwerpen.

Rol van verpleegkundigen bij euthanasie om psychisch ondraaglijk lijden

Begin mei heeft collega Dennis Demedts van de opleiding Verpleegkunde deelgenomen aan het '4th HORATIO European Festival of Psychiatric Nursing' in MALTA. Horatio is een vereniging voor Europese psychiatrisch verpleegkundigen. Hij heeft er een presentatie gegeven en een poster gepresenteerd over de attitudes, rol en kennis van verpleegkundigen ten aanzien van euthanasie omwille van psychisch ondraaglijk lijden. 

Online game ‘Shuffle the Future’ laat 18-26-jarigen nadenken over duurzame toekomst

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) en Greenpeace lanceren het online spel ‘Shuffle the Future’. Met deze game willen de onderzoekers een kijkje nemen in het hoofd van jongeren, hoe zij denken over duurzaam gedrag in de toekomst. Zo willen ze de collective intelligence van jongeren raadplegen; wie weet komen zij wel met out of the box-ideeën waar anderen nog niet aan gedacht hadden. De game loopt van 15 mei tot 15 augustus op www.shufflethefuture.be.

Sociaal Werk verbindt diverse buurtbewoners met Beauty Verhalen Salon

Onderzoeker Bart Claes en studente Nora Mahammad van de opleiding Sociaal Werk zijn betrokken bij een opvallend praktijkgericht onderzoek waarbij een sociaal-artistieke samenwerking zorgt voor meer verbinding in een buurt met superdiverse inwoners. Het Beauty Verhalen Salon is een project opgericht door het Nederlandse theatergezelschap Zina. Dit initiatief ontstond in 2005 als reactie op de moord op de Nederlandse regisseur Theo Van Gogh.

Kanaalzone zet stap naar cultuur op maat van Brusselse jeugd

Cultuurparticipatie van Brusselse jongeren onderzocht

Heel wat Brusselse jongeren uit de kanaalzone doen aan cultuur. Alleen vinden ze niet altijd de weg naar het culturele aanbod dat de hoofdstad rijk is. Dat is maar een van de conclusies uit het onderzoek gevoerd door de opleiding Sociaal Werk van de Erasmushogeschool Brussel en Lasso. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op een studiedag op donderdag 4 mei 2017.

Kenniscentrum Applied Futures Research betrokken bij toekomsttentoonstelling in Antwerpen

Deze week opende de tentoonstelling ‘A Temporary Futures Institute’ in het M HKA in Antwerpen.   Het M HKA en het kenniscentrum Applied Futures Research — Open Time van de Erasmushogeschool in Brussel werken nu samen aan een driedaagse conferentie Design Develop Transform (DDT) op 15, 16 en 17 juni.

Pagina's