Zaadbommen als antwoord op hitte-effect van steden

Grootste wetenschapsevent voor jongeren in België

Op 29 en 30 april komen meer dan 1000 jongeren van over heel België samen in Thurn & Taxis voor drie grote wetenschappelijke evenementen: de grootste verzameling van jong wetenschappelijk en technisch talent in België! Deze WetenschapsEXPOSciences wordt georganiseerd door Jeunesses Scientifiques de Belgique en het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel, verbonden aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en de Vrije Universiteit Brussel.

Op zaterdag en zondag vindt de dertigste ‘WetenschapsEXPOSciences’ plaats in Thurn & Taxis. Tijdens deze verjaardagseditie van de wetenschapswedstrijd, demonstreren Belgische en internationale jongeren tussen zes en twintig jaar oud hun wetenschappelijke en technologische projecten. De afgelopen maanden enquêteerden, experimenteerden en innoveerden deze jonge uitvinders er op los in klaslokalen, praktijkruimtes, laboratoria of thuis aan de keukentafel. Op 29 en 30 april stellen ze hun uitvinding of onderzoek voor aan elkaar en aan de bezoekers van de Expo. Een jury van professionele en academische experts kiest er de beste projecten uit, die België zullen vertegenwoordigen op WetenschapsEXPO’s in het buitenland. De Expo wordt geflankeerd door een hele resem demonstraties, informatiestands en workshops over leren en werken in de wetenschappelijke en technologische sector. Klik hier voor een video-overzicht van WEXS editie 2015.

Meer informatie: www.wetenschapsexposciences.be.

Zaadbommen maken

Het kenniscentrum Tuin+ van de Erasmushogeschool Brussel zal aanwezig zijn met ‘Urban Heat’, waar het ‘stedelijk hitte-eiland effect’ aan de bezoekers uitgelegd wordt aan de hand van multimediapresentaties. Zo zal het duidelijk worden hoe een stad invloed heeft op de klimaatverandering en hoe dit met 'groen' kan verholpen of gemilderd worden. De finale boodschap ‘iedereen kan zijn steentje bijdragen’ wordt kracht bijgezet door de bezoekers op de stand zaadbommen te laten maken. Die kunnen ze achteraf meenemen naar huis en planten in hun tuin, straat of speelplaats.

Virtuele realiteit

Aan de demo-tafel van het kenniscentrum Mobile & Wearables van EhB kunnen de leerlingen kennismaken met heel wat smartwatches, smart glasses en andere draagbare technologieën. Ze kunnen ook een ritje maken op een virtuele rollercoaster met de Oculus Rift VR-bril.

Vrijdag 29 april

• 10.00u: opening van de WetenschapsEXPO (lagere en middelbare scholen)
  • 10.00u: eerste Job Square workshops
  • 10.30 tot 12.30u: Climate Challenge Conference
  • 15.00: verjaardagsfeest voor de 30ste editie
  • 17.00: expo sluit de deuren

Zaterdag 30 april

• 10.00u: opening van de WetenschapsEXPO (alleen middelbare scholen)
  • 10.00u: eerste Job Square workshops
  • 12.00 tot 15:00u: Robocup Junior Dans en Rescue wedstrijden
  • 15.30u: prijsuitreiking Robocup Junior
  • 17.00u: expo sluit de deuren
  • 17.30u: robotdemonstratie door VUB-onderzoekscentrum Brubotics
  • 17.45u: prijsuitreiking WetenschapsEXPOSciences

Locatie: Thurn & Taxis, Sheds 1 en 2, Havenlaan 86c, 1000 Brussel

Over de organisatie

WetenschapsEXPOSciences wordt georganiseerd door Jeunesses Scientifiques de Belgique en het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel, verbonden aan de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Het doel van de WetenschapsEXPO is om de passie voor wetenschappen en technologie aan te wakkeren bij jongeren door hen zelf een onderzoek te laten uitvoeren. De Expo wordt daarin gesteund door een grote groep partners, in het bijzonder Belspo, Innoviris, de Vlaamse Overheid, la Fédération Wallonie-Bruxelles en MILSET.

De Climate Challenge Conference is een initiatief van de Erasmushogeschool Brussel, de Vrije Universiteit Brussel, WWF en Studio Globo, met steun van de FOD Leefmilieu en Innoviris. De conferentie is een spin-off van de website www.climatechallenge.be, een online educatief platform over klimaatverandering.

Robocup Junior is de grootste robotwedstrijd voor jongeren in België. De wedstrijd is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende Vlaamse hogescholen en universiteiten, onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel.

Erasmushogeschool Brussel
Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie Brussel