Voorstelling projectresultaten 'Bedrijven en Biodiversiteit' (Landschaps- & Tuinarchitectuur)

Werk maken van bedrijven en biodiversiteit kan op verschillende manieren. Zo kan een bedrijf alleen al door duurzame keuzes te maken op het vlak van grondstoffen (denk bv. aan soja, cacao, hout en papier) een impact hebben op biodiversiteit wereldwijd. Ook dichter bij huis dichter bij huis kunnen eenvoudige maatregelen (herontwerp terreinen, aandacht voor streekeigen natuur, stapstenen voor fauna en flora, …) kansen bieden voor biodiversiteit. Tenslotte wordt bij de inrichting van nieuwe bedrijventerreinen best al van bij het begin rekening gehouden met de integratie in het landschap en de omgeving.

Het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid startte daarom in 2015 met het project ‘Biodiversiteit op bedrijventerreinen start op de tekentafel’, samen met de Erasmushogeschool Brussel en de Hogeschool Gent. Het doel van dit project is de groene en functionele inbedding van bedrijventerreinen in hun omgeving te versterken. Op dinsdag 10 februari werd de aftrap gegeven met een seminarie ‘Bedrijven & Biodiversiteit’ voor de tweedejaarsstudenten Landschaps- & Tuinarchitectuur. De studenten werkten voor vijf verschillende terreinen ontwerpideeën uit. De beste ontwerpen krijgen een plaats in een reizende tentoonstelling.

Kom op donderdag 26 november in Sint-Niklaas kennismaken met de resultaten en de ‘lessons learned’ van het project, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

• 10.30 u - Ontvangst met koffie en verwelkoming
  • 11.05 u - 'Bedrijven en Biodiversiteit start op de tekentafel': resultaten en lessons learned
  • 11.20 u - Moderne visie op een oud bedrijventerrein, pilootproject Industriepark-Noord
  • 11.35 u - Van plan tot realisatie, inspirerend voorbeeld