Studenten Verpleegkunde nemen dienst UZ Brussel over

UZ Brussel en de Erasmushogeschool Brussel organiseren vandaag (vrijdag 17 juni) een afsluitend moment om de studenten te bedanken die er de dienst Geriatrie zes weken overnamen. Een team van 14 studenten nam tijdens zijn afgelopen stageperiode de dienst Geriatrie van het UZ Brussel in handen, onder de begeleiding van 7 docenten. Zij waren verantwoordelijk voor zowel de zorg voor de patiënten als de organisatie, observatie en zorgplanning.

De studenten moeten alle taken overnemen van de verpleegkundigen, meer dan op een andere stage, waar ze meestal enkel moeten uitvoeren wat hen gevraagd of opgelegd wordt. “Deze stage was van onschatbare waarde,” zegt studente Jennifer Jabbour. “We hebben zelf moeten organiseren, coachen en delegeren.’’ ,,Studenten moeten in een dergelijke stage meer oplossingsgericht denken’’, vult opleidingshoofd Merjem Ouelhadj aan. ,,Als iemand ziek is, moeten ze op zoek naar een oplossing. Ze namen ook alle administratie op zich, overlegden met de artsen en de andere leden van het multidisciplinaire team, et cetera. Voor de aanvang van hun stage hebben ze trouwens ook zelf hun uurrooster opgesteld.”

De studenten krijgen hierdoor een enorme leerkans aangeboden. Eerder nam een andere ploeg studenten ook al de dienst SP Cardiopulmonaire van AZ St-Maria Halle over. “We zijn deze manier van stage nog volop verder aan het uitbouwen”, aldus Ouelhadj, “zo nemen de studenten volgend jaar ook de afdeling Psychiatrie over in Sint-Alexius in Grimbergen en zijn we daarnaast nog met een aantal andere zorginstellingen afspraken aan het maken. De studenten zelf zijn ook erg enthousiast. Voor hen is dit de meest realistische vorm van stage. Bovendien is het voor hen als het ware een sollicitatie op de afdeling.”

Erasmushogeschool Brussel
opleidingshoofd Verpleegkunde