Studenten Journalistiek ‘adopteren’ twee maand lang Brusselse wijk

In het kader van een journalistiek project organiseert de bacheloropleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel een ‘Brusseltweedaagse’ voor haar eerstejaarsstudenten. Daarna volgen twee maanden waarin zij een Brusselse wijk op een journalistieke manier ‘adopteren’. De hogeschool wil zo de studenten confronteren met de werkelijkheid achter de vele uitspraken die Brussel overwegend in een negatief daglicht plaatsen. Sven Gatz en Maria Tarantino geven het startschot op 4 februari 2016.

Nationale en internationale cameraploegen lopen elkaar vandaag voor de voeten in Brussel en Molenbeek. Zowel binnen- als buitenlandse politici doen straffe uitspraken over Brussel. Het lijkt alsof je tegenwoordig bijna een avonturier moet zijn om een uitstap naar Brussel te plannen.

De opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel vindt het hoog tijd om haar studenten op een genuanceerde en evenwichtige manier naar onze hoofdstad te laten kijken. Is Brussel echt zo’n ‘hellegat’ zoals sommigen beweren?

Op donderdagochtend 4 februari (om 9u, Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel) wordt het startschot van het journalistieke project gegeven door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz, die zijn Brusselbeleid aan de studenten zal toelichten. Later op de dag komt ook Maria Tarantino haar prachtige documentaire ‘Our City’ voorstellen in Cinema RITCS. Vervolgens komt op vrijdag 5 februari historicus Hans Vandecandelaere vertellen hoe hij bij de redactie van zijn boek ‘In Molenbeek’ journalistiek te werk is gegaan.

De studenten zullen tijdens deze twee dagen de hoofdstad verder verkennen door deel te nemen aan verschillende activiteiten, zoals theater- en dansvoorstellingen, wandelingen en lezingen. De ‘Brusseltweedaagse’ wordt afgesloten met een mini-gordelfietstocht doorheen het Brusselse Gewest. Na deze culturele onderdompeling beginnen de studenten aan hun journalistieke project waarbij zij gedurende twee maanden in een zestal wijken op zoek gaan naar nieuwe verhalen over de stad.

Erasmushogeschool Brussel
communicatieverantwoordelijke departement Management, Media & Maatschappij