Studenten hacken hele nacht computersystemen

De studenten van het departement Design & Technologie van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) ‘kraken’ in de nacht van vrijdag 16 december zoveel mogelijk computersystemen en netwerken. Ze doen dat op de vierde editie van het event EHACKB, een initiatief dat de studenten ooit zelf lanceerden. Met het evenement hopen ze meer inzicht te krijgen in de strategieën die een hacker gebruikt bij het aanvallen van een systeem. De boswachters worden dus voor één dag stroper. Vlaanderens meest bekende ethical hacker (en oud-student) Inti De Ceukelaire zal het event inleiden.

,,Bedrijfsleiders, maar ook u en ik, vinden het vanzelfsprekend dat hun netwerk, pc, tablet of smartphone beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf, maar dat is vaak absoluut niet het geval. Duizenden hackers proberen dagelijks om computersystemen te kraken, zowel bij particulieren als bij grote bedrijven. Ook KMO’s zijn dikwijls het doel van cyberaanvallen’’, zegt Bram Drabbé, docent en coördinator van EHACKB. ,,Om de strategieën te kennen die hackers gebruiken, verplaats je je best even in de rol van zo’n hacker. We houden ons uiteraard aan de wetgeving, door zelf systemen op te zetten die we gaan hacken. Ook websites met zogenaamde Bug Bounty-programma’s zullen we aanvallen op EHACKB. Bug Bounty-programma’s bieden hackers de mogelijkheid om zwakheden die ze vinden op een website te melden aan de eigenaar en hiervoor zelfs een flinke financiële beloning te krijgen. Veel internetreuzen, zoals Google, Microsoft en Facebook, beschikken over dergelijke regelingen.’’

Game en Create

Op EHACKB zullen de studenten, naast hacken, ook kunnen deelnemen aan game-contests. De niet-competitieve spelfanaten krijgen de kans zich te ontspannen op één van de vele spelconsoles. De organisatie voorziet daarnaast in een creatieve hoek, waar de deelnemers samen iets kunnen ‘maken in plaats van kraken’. Studenten kunnen er op korte tijd nieuwe applicaties of multimediale installaties uitwerken.

Samen voor een veiligere toekomst

EHACKB vindt plaats op campus Kaai van EhB. De studenten van de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica (Dig-X) en Multimedia & Communicatietechnologie (Multec) kwamen zelf met het idee om een event te organiseren waarop de beveiliging van computersystemen en netwerkinfrastructuur centraal staat. Zo hebben de studenten Dig-X en Multec de handen in elkaar geslagen om een logo, een website en het nodige promomateriaal, zoals posters en flyers, uit te werken. Daarnaast voorzien ze ook het volledige elektriciteits- en datanetwerk voor de 600 deelnemers. Het event wordt gesponsord door talrijke partnerbedrijven.

De centrale spreker op dit hack-festijn is Inti De Ceukelaire, een oud-student Multec (afgestudeerd in 2016) en ethical hacker. Hij zal iedereen wegwijs maken in het zoeken van zwakheden in websites. ,,Samen voor een veiligere toekomst is het motto. Doordat jongeren, bedrijven en overheden samen de gevaren blootleggen, kunnen ze samen werken aan een veiligere toekomst. Als je de gevaren niet kunt inschatten, kun je ook onmogelijk gepaste maatregelen nemen’’, besluit de organisatie.

De pers is uiteraard welkom om een kijkje te komen nemen.
Voor toegang gelieve te bellen naar Bram Drabbé.

EHACKB heeft plaats van vrijdag 16 december (16.45u) tot zaterdag 17 december 2016 (12u).
EhB, campus Kaai, Nijverheidskaai 170, 1070 Anderlecht.

Erasmushogeschool Brussel
coördinator EHACKB