U bent hier

Studenten hacken computersystemen op EHACKB

De studenten van het departement Design & Technologie van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) ‘kraken’ op vrijdag 4 en zaterdag 5 december zo veel mogelijk computersystemen en netwerken. Ze doen dat op het event EHACKB, een initiatief dat de studenten zelf lanceerden. Met het evenement hopen ze meer inzicht te krijgen in de strategieën die een hacker gebruikt bij het aanvallen van een systeem. De boswachters worden dus voor één dag stroper.

“Bedrijfsleiders, maar ook u en ik, vinden het vanzelfsprekend dat hun netwerk, pc, tablet of smartphone beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf, maar dat is vaak absoluut niet het geval. Duizenden hackers proberen dagelijks om computersystemen te kraken. Dat gebeurt bij particulieren, maar evenzeer bij grote bedrijven. Ook KMO’s zijn dikwijls het doel van cyberaanvallen”, zegt Bert Van Rillaer van EhB. “Om de strategieën te kennen die hackers gebruiken, verplaats je je best even in de rol van zo’n hacker. We houden ons uiteraard aan de wetgeving terzake, door zelf systemen op te zetten die we gaan hacken. Het is ondertussen al de derde editie van dit event!”

Hack, Game en Create

Op EHACKB zullen de studenten naast hacken kunnen deelnemen aan professionele game-contests. De niet-competitieve spelfanaten krijgen de kans zich te ontspannen op één van de vele spelconsoles. De organisatie voorziet daarnaast in een creatieve hoek, waar de deelnemers samen iets kunnen ‘maken in plaats van kraken’. Studenten kunnen er op een korte tijd games, nieuwe applicaties of multimediale installaties uitwerken en dit alles onder de professionele begeleiding van docenten en bedrijven.

Samen voor een veiligere toekomst

EHACKB vindt plaats op de campus Kaai van EhB. De studenten van de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica (Dig-X) en Multimedia & Communicatietechnologie (Multec) kwamen zelf met het idee om een event te organiseren waarop beveiliging van computersystemen en netwerkinfrastructuur centraal staat. Zo hebben de studenten Dig-X en Multec de handen in elkaar geslagen om een logo, een website en het nodige promomateriaal, zoals posters en flyers, uit te werken. De studenten maakten eigen badges en een betalingssysteem met RFID kaartlezers voor het event. Enkele studenten uit de specialisatie ‘Networks & Security’ zetten het netwerk, dat gebruikt wordt tijdens het event, ook zelf op.

EHACKB wordt voorts ondersteund door belangrijke overheidsdiensten en bedrijven binnen de wereld van internetbeveiliging. Ook voor het game- en create-gedeelte is er grote steun vanuit de professionele wereld.

“Samen voor een veiligere toekomst is het motto. Doordat jongeren, bedrijven en overheden samen de gevaren blootleggen, kunnen ze samenwerken aan een veiligere toekomst. Als je de gevaren niet kunt inschatten, kun je ook onmogelijk gepaste maatregelen nemen. Tijdens deze derde editie gaan maar liefst 400 deelnemers aan de slag rond het drieluik hack-game-create”, besluit Bert Van Rillaer.


Meer info

Erasmushogeschool Brussel
departement Design & Technologie

Bert Van Rillaer

tel.: 02/523 37 37
e-mail: bert.van.rillaer@ehb.be
hack.ehb.be

 

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel