Student lerarenopleiding Secundair Onderwijs Jonas Sarens maakt beste aardrijkskundeles van het jaar

Zaterdag werd EhB-student Jonas Sarens uitgeroepen tot winnaar van de ‘Les van het jaar’, een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt door de VLA (Verenigde Leraren Aardrijkskunde). Jonas sleepte deze prijs in de wacht met zijn les over geopolitiek, een les die hij opbouwde met de hulp van cartoons.

Studenten uit alle lerarenopleidingen konden een les indienen die dan door een jury beoordeeld werd op basis van volgende criteria: boeiend, vernieuwend, inhoudelijk correct en in staat de kennis over te brengen op de leerlingen.

Jonas zond een les in over geopolitiek. In deze winnende les legt Jonas de gespannen situatie aan de Amerikaans-Mexicaanse grens uit met behulp van cartoons. “Geopolitiek is een zwaar thema voor de leerlingen, net daarom koos ik ervoor om spotprenten te gebruiken in mijn les”, aldus Jonas. “De cartoons maken op een bevattelijke manier duidelijk wat de beweegredenen van enerzijds de Verenigde Staten en anderzijds Mexico zijn in dit geopolitiek conflict. Ik hoop ook dat de leerstof zo langer blijft hangen bij de leerlingen”. Een denkpiste die de VLA-jury duidelijk ook volgde en die Jonas de bekroning ‘Les van het jaar’ opleverde.

Departement