Sociaal Werk aan basis van Brussels project Move It Kanal

Move It Kanal is een stadsproject over cultuurparticipatie van jongeren uit de Brusselse Kanaalzone. Op 22 november stellen ze voor het eerst het project voor en stimuleren ze de kennismaking tussen professionals uit de Nederlands- en Franstalige jeugd-, onderwijs- en cultuursector, actief in de Kanaalzone.

Move It Kanal ging van start in januari 2016. De opleiding Sociaal Werk van de Erasmushogeschool zorgt voor de wetenschappelijke ondersteuning van het project en zal gedurende zes jaar onderzoek voeren naar cultuurparticipatie van jongeren in de kanaalzone. In een eerste fase onderzoeken we de discrepanties tussen aanbod en vraag met betrekking tot cultuurparticipatie en de cultuurbeleving van jongeren. We bevragen niet alleen de jongeren zelf maar polsen ook naar de visie van cultuuraanbieders en intermediairen. Onder andere op basis van de resultaten van het eerste onderzoek willen we nieuwe cultuurprojecten ontwikkelen.

Maar zonder stevig netwerk, geen nieuwe projecten natuurlijk! Daarom willen we op 22 november professionals uit de verschillende taalgroepen en sectoren laten kennismaken met elkaar. Welke initiatieven is de Kanaalzone zoal rijk en wat kunnen al die werkingen en initiatieven, boven en onder de radar, voor elkaar betekenen als het aankomt op cultuurparticipatieve projecten voor jongeren? Waar kunnen de handen in elkaar worden geslagen om jongeren en cultuur dichter bij elkaar te brengen? Het netwerkmoment is bedoeld voor organisaties, diensten en netwerken gevestigd uit de Brusselse Kanaalzone. Het is een moment van kennismaken en van eerste ideeën.

De dag start met een rijk gevuld plenair gedeelte. Vervolgens willen we een whoiswho brengen van de Nederlands- en Franstalige sectoren jeugd, onderwijs en cultuur in Brussel. Hoe zijn die sectoren georganiseerd, welke zijn de thema's waarrond wordt gewerkt? De eerder theoretische uiteenzetting willen we tot leven laten komen aan de hand van sprankelende praktijkvoorbeelden die aantonen dat de kloof tussen jongeren en cultuur niet zo groot hoeft te zijn!

Deze samenkomst gaat door in het Huis van Culturen en Sociale samenhang in Molenbeek en is het eerste netwerkmoment in een reeks kaderend in het project Move It Kanal. Move It Kanal is een stadsproject (2015-2021) van Lasso en de EHB Opleiding Sociaal Werk i.s.m. JES vzw, d'Broej, RAB/BKO, L.E.S. Molenbeek, IHECS. Het project wordt ondersteund door het Brussels hoofdstedelijk gewest en de Europese Unie in het kader van EFRO Brussel.

Een uitgebreid programma en inschrijvingsformulier volgt de eerste weken van oktober. Meer info via www.lasso.be.  Hou alvast dinsdag 22 november vrij!

Departement