Ruim 500 studenten hacken computersystemen tijdens EHACKB

De studenten van het departement Design & Technologie van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) ‘kraakten’ op vrijdag 16 december zo veel mogelijk computersystemen en netwerken. Ze deden dat op de vierde editie van het event EHACKB, een initiatief dat de studenten ooit zelf lanceerden.

"Bedrijfsleiders, maar ook u en ik, vinden het vanzelfsprekend dat hun netwerk, pc, tablet of smartphone beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf, maar dat is vaak absoluut niet het geval. Duizenden hackers proberen dagelijks om computersystemen te kraken, zowel bij particulieren als bij grote bedrijven. Ook KMO’s zijn dikwijls het doel van cyberaanvallen", zegt Bram Drabbé, docent en coördinator van EHACKB. "Om de strategieën te kennen die hackers gebruiken, verplaats je je best even in de rol van zo’n hacker. We houden ons uiteraard aan de wetgeving, door zelf systemen op te zetten die we gaan hacken. Ook websites met zogenaamde Bug Bountyprogramma’s zullen we aanvallen op EHACKB. Bug Bounty-programma’s bieden hackers de mogelijkheid om zwakheden die ze vinden op een website te melden aan de eigenaar en hiervoor zelfs een flinke financiële beloning te krijgen. Veel internetreuzen zoals Google, Microsoft en Facebook beschikken over dergelijke regelingen."

Game en Create

Op EHACKB konden de studenten, naast hacken, ook deelnemen aan professionele game-contests. De niet-competitieve spelfanaten kregen de kans zich te ontspannen op één van de vele spelconsoles. De organisatie voorzag daarnaast in een creatieve hoek, waar de deelnemers samen iets konden ‘maken in plaats van kraken’.

Samen voor een veiligere toekomst

EHACKB vond plaats op campus Kaai van EhB. De studenten van de bacheloropleidingen Toegepaste Informatica (Dig-X) en Multimedia & Communicatietechnologie (Multec) kwamen zelf met het idee om een event te organiseren waarop de beveiliging van computersystemen en netwerkinfrastructuur centraal staat. Zo hebben de studenten Dig-X en Multec de handen in elkaar geslagen om een logo, een website en het nodige promomateriaal, zoals posters en flyers, uit te werken. Daarnaast voorzagen ze ook het volledige elektriciteits –en datanetwerk voor de 600 deelnemers. Het event werd gesponsord door talrijke partnerbedrijven.

De centrale spreker die dit hack-festijn mee op gang kwamen trappen, was Inti De Ceukelaire, een oud-student Multec (academiejaar 2015-2016) en ethical hacker.

Departement