RITCS Opleiding Drama wint Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten 2014

Zaterdag 12 september heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs voor Podium-kunsten 2014 uitgereikt aan RITCS Opleiding Drama tijdens het Theaterfestival in het Kaaitheater in Brussel. De jury looft de uitgelezen ploeg docenten omdat ze jaarlijks getalenteerde makers klaarstomen die maatschappelijke, sociale en culturele tendensen leren inbedden in de artistieke praktijk.

Het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound, een School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel) begon in 1962 als een kleine school onder de naam Hoger RijksInstituut voor Toneel en Cultuurspreiding. Het is intussen een internationaal gerenommeerde school, waar 700 studenten een professioneel of academisch gerichte opleiding in de audiovisuele kunsten of podiumkunsten volgen. De opleiding Podiumtechnieken (licht, geluid, scenografie, productie) maakt integraal deel uit van de opleiding Drama.

Volgens de jury is “de grote kracht van RITCS - Opleiding Drama dat ze er steeds weer in slaagt zichzelf heruit te vinden. Omdat deze opleiding veel makers vormt, is dit evenzeer een prijs voor alle makers die er zijn opgeleid.” Een afgestudeerde maker laat zich het beste typeren als een artistiek én maatschappelijk onderzoeker. De opleiding biedt ook kansen aan studenten die het Nederlands minder beheersen. De veelzijdigheid aan talen en uitdrukkingsvormen vormt mee het DNA van de opleiding, die een stevige link met het podiumkunstenveld onderhoudt. De docenten zijn veelal actief in de podiumkunsten of hebben er een grote verdienste.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Al meer dan een halve eeuw is het RITCS een kweekvijver van creatieve talenten in de wereld van de film, animatiefilm, televisie, radio en documentaire, letteren en theater. Ze dragen stuk voor stuk het creatieve vakmanschap van Vlaanderen uit in de hele wereld.”

Het Theaterfestival

Het Theaterfestival selecteert elk jaar de meest belangwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen. Daarmee vormt het festival de eindnoot van het voorbije seizoen en het eerste akkoord van het nieuwe. Het Theaterfestival vierde van 3 tot en met 13 september in Brussel haar 25e verjaardag met een extra large selectie, volle zalen en een goed gevuld randprogramma. Voor festivaldirecteur Hendrik De Smedt, zelf afgestudeerd aan het RITCS Opleiding Drama, is deze erkenning voor het RITCS een kers op de taart.

Bestand

Departement