Project handhygiëne weer succesvol afgerond

Ziekenhuisinfecties zijn een hardnekkig probleem in de huidige zorgsetting. Zorginstellingen en overheid lanceren al jaren campagnes om de ziekenhuisinfecties in te perken en ook de opleiding Verpleegkunde van EhB draagt zijn steentje bij.

Via het project Handhygiëne leren de eerstejaarsstudenten Verpleegkunde alle do’s en don’t’s van een goede en effectieve handhygiëne in kader van infectiepreventie.

Binnen dit interdisciplinair project werken de studenten Verpleegkunde samen met de opleiding Biomedische Laboratiumtechnologie van EhB. Deze laatste neemt kweken van de handen van de studenten – voor en na een grondige schrobbeurt – om aan te tonen welke bacteriën zich allemaal op de handen bevinden. Het nemen van deze kweken in de laboratoria geeft de aftrap van het project.

Onze studenten gingen aan de slag in enkele kleuterklassen en crèches, onder andere in  De knipoog in Tollembeek (foto's), om een goede handhygiëne aan te leren. Zo leerden ze de kinderen spelenderwijs om op een correcte manier hun handen te wassen. Door spelletjes met stoepkrijt, het doen van een memory-spel en het uitreiken van ‘diploma’s’ konden ze de kindjes overtuigen op een goede manier hun handjes te wassen.

Departement