U bent hier

Persbericht Vlhora: Hogescholen, hefbomen naar de toekomst

Op maandag 22 februari houdt de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) zijn congres in het Vlaams Parlement. Onder de titel ‘Hogescholen, hefbomen naar de toekomst’ zullen meer dan 250 deelnemers toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen en de manier waarop het hoger onderwijs, en de hogescholen in het bijzonder hiermee omgaan belichten en bespreken.

Marc Vandewalle (secretaris-generaal van VLHORA): “De maatschappij is continu in evolutie. De studenten, de arbeidsmarkt, de wetenschap, alles verandert mee. De hogescholen bewegen mee in die wereld. Ze bereiden zichzelf en de studenten/afgestudeerden mee voor op die verandering. De toekomst staat nooit vast; de hogescholen doen er alles aan om samen met hun studenten en afgestudeerden deze toekomst niet alleen aan te kunnen maar ook mee vorm te geven. Met het kwaliteitsvol en innovatief onderwijs dat studenten voorbereidt op duurzame tewerkstelling in een arbeidswereld die we nog niet helemaal kennen. Met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek waarmee we bedrijven en non-profit organisaties de toekomst mee helpen maken. Met afgestudeerden die innovatie binnenbrengen in hun omgeving en werksfeer. Met een aanbod van levenslang leren om steeds weer een nieuwe toekomst mee te maken.”

Na twee succesvolle edities staat de toekomst op het derde VLHORA-congres centraal. Eerst en vooral willen we weten welke veranderingen ons te wachten staan. Trendwatcher Tom Palmaers is de aangewezen persoon ons om daarbij te helpen. Niet alleen omdat hij partner is bij Trendwolves, maar vooral omdat hij en zijn collega’s gespecialiseerd zijn in trends bij de (Europese) jeugd en studenten. Jan Denys (Randstad) komt ons dan weer vertellen hoe hij de arbeidsmarkt ziet evolueren en hoe de hogescholen en de studenten daarop kunnen/moeten inspelen. De Vlaamse Kristel Baele is de eerste die in Nederland zowel aan het hoofd van een hogeschool als van een universiteit heeft gestaan. Ze dankt dit aan haar alom geprezen strategisch inzicht en leiderschap. Ze is dus goed geplaatst om te reflecteren over hoe instellingen van hoger onderwijs zich in de toekomst kunnen/moeten ontwikkelen om hun opdracht kwalitatief en naar maatschappelijke tevredenheid uit te voeren. Alexander Rinnooy Kan is een Nederlands eerste kamer lid, oud-rector magnificus en oud-voorzitter van de ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hij komt spreken over hoe hoger onderwijs ook meer volwassenen kan en moet aantrekken en hoe innovatie gerealiseerd kan worden. Tijdens de vijf break-out sessies zoeken we toelichting bij internationale onderwijstendensen, bij de ondernemende hogeschool/universiteit van de toekomst, bij digitale onderwijsinnovaties en nog veel meer. VLHORA-voorzitter Johan Veeckman zal de rol van de Vlaamse hogescholen in dit alles belichten.

Tijdens dit ‘toekomst’ congres besteden we ook aandacht aan 20 jaar samenwerking en belangenbehartiging door de VLHORA.

De Vlaamse Minister-president Geert Bourgeois zal tot slot het congres toespreken.

De persmap die aan het onthaal ter beschikking zal zijn, bevat ook een congresbrochure. Deze brochure geeft enkele voorbeelden (één per hogeschool) van hoe hogescholen zichzelf, hun studenten en de maatschappij een toekomst geven. Daarnaast zal u er ook enkele kerngegevens over het onderwijs en het onderzoek aan de hogescholen vinden.

Het volledige programma van het VLHORA-congres vindt u hierbij. U bent welkom op elk moment van de dag. Interviews met de voorzitter en/of de secretaris generaal en/of de verschillende sprekers kunnen worden voorzien.

 

Bestand

Thema

Deel dit artikel