U bent hier

Nieuwe Republiek Gondwana in Kuregem

Uniek theaterproject betrekt Anderlechtse buurtbewoners

Van 7 tot 11 juni gooit de Republiek Gondwana haar deuren open op de Abattoir-site in Anderlecht. Gondwana is een artistiek project van d e t h e a t e r m a k e r in samenwerking met RITCS | Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound van de Erasmushogeschool Brussel en de KVS. Twee maanden lang streken een bonte verzameling jonge en minder jonge artiesten, fantasten en bricoleurs neer op de Abattoir-site in Kuregem, om er in en met de buurt te werken. Studenten van de theater- en radio-opleiding van het RITCS, jonge theatermakers van het Brusselse collectief K.A.K., drie Congolese acteurs en nog een hele rist anderen richtten een tijdelijke, utopische republiek Gondwana op.

De Gondwanezen presenteren het resultaat van hun openbare onderzoek in een carnavaleske avond met theatrale interventies, live radio, een heuse parade en een avondmaal. Een urban jam session, in goede banen geleid door de ambassadeur van Gondwana en zijn medeburgers. “Bienvenue à la republique très très démocratique du Gondwana” is een initiatief van d e t h e a t e r m a k e r in samenwerking met het RITCS en de KVS, met de steun van Cultureghem.

“Comment vivre ensemble”, vroeg Roland Barthes zich af in de jaren 70. Die schijnbaar naïeve vraag is vandaag actueler dan ooit. We tweeten en toeteren als nooit tevoren, maar écht communiceren kost ons veel moeite. Onze samenleving is steeds minder een plek waar we ook daadwerkelijk durven samenleven – we leven naast en over elkaar, maar zelden écht samen. De recente aanslagen in Brussel zetten de tegenstellingen op scherp. En we lijken te geloven dat er voor elk probleem een efficiënte oplossing moet bestaan: meer, sneller, efficiënter. En zo dreigt ook Brussel haar kloppend hart te verliezen, als ongebreidelde experimenteerzone, als een plek waar mensen samen dromen en elke dag aan hun utopie sleutelen, soms tegen beter weten in, maar steeds met veel humor en goesting.

De republiek – très, très démocratique – Gondwana is zo’n utopie. Theatermaakster Aurelie di Marino vuurt de troepen aan, RITCS-docenten Johan Dehollander en Geert Opsomer begeleiden. Samen startten ze een openbaar onderzoek naar de buurt, haar inwoners, haar passanten, haar geschiedenis, maar ook haar dromen:

Hoe ervaart een inwoner de grenzen van de stad?
Tot waar lopen die grenzen en welke bepalen die?
Voel je je hier thuis? Waar voel je je het meest thuis?
En waar wil je naartoe of waar wil je van weg ?
Is er ‘hier’ een plek waar je blij van wordt of net triestig? En wat maakt je triestig?
Waar voel je je onzichtbaar? Kun je iemand zijn?
Hoe zie je je toekomst in deze buurt? Heeft deze buurt een toekomst met jou?
Voor wie zou je een monument kunnen bouwen, en waar zou je dat zetten?


De pers wordt hartelijk uitgenodigd op de première op 7 juni 2016 om 17 uur.

Praktisch

  • 7 juni: première om 17 uur, nationale parade om 19 uur
  • 8, 10 en 11 juni vanaf 17 uur, met telkens een nationale parade om 19u
  • Abattoir-site in Kuregem. Ingang via Ropsy Chaudronstraat 24, Anderlecht
  • Ingang (maaltijd incluis): 13 euro

Reservaties via https://bottelarij.rits.be/reservaties/

Meer info

Karel Vanhaesebrouck, RITCS

tel.: 0485/19 75 02
e-mail: karel.vanhaesebrouck@ehb.be

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel