Letland meets EhB

De derdejaarsstudenten Toerisme- & Recreatiemanagement van de Erasmushogeschool Brussel ervoeren tijdens een belevingsreis naar Letland dat de clichés van het land niet altijd overeenstemmen met de realiteit. In het kader van het vak Professionele Communicatie, waarvoor de studenten werkten rond interculturaliteit, namen ze de proef op de som en trokken ze vier dagen naar Riga en Valmiera.

Als toekomstige ambassadeurs van de toeristische sector is het voor de Brusselse studenten  belangrijk om interculturaliteit aan den lijve te ondervinden en te weten hoe er mee om te springen. Voor de buitenlandse studiereis werd een samenwerking opgezet met de collega’s aan de Europese partnerinstelling Vidzeme University of Applied Sciences te Valmiera. Voor afreis stelden de toerismestudenten de bestaande stereotyperingen en vooroordelen over de Letse versus de Belgische cultuur in vraag. Verder verdiepten ze zich in de identiteit van Letland als toeristische bestemming om tot slot via een vierdaagse naar ‘de parel van de Baltische staten’ de voor- en nadelen te ontdekken die verbonden zijn aan interculturaliteit.

Bij aankomst ging het meteen richting de hoofdstad Riga. Daar leerden de Belgische studenten via een interactief stadsspel bij over de eigenheid van de Baltische staat. De Letse studenten van de Vidzeme University of Applied Sciences namen de rol van gids op zich. “Letland bestaat voor vijftig procent uit natuur.  Geen wonder dat we er dan ook graag mee in contact komen,“ wist een van de Letten te vertellen. “Vaak trekken we de bossen in om paddenstoelen te plukken”. Een ware cultuurshock voor heel wat Belgische studenten, waarbij ze meteen inzagen hoe verschillend culturen kunnen zijn. Op de universiteit van Valmiera wachtte de Belgen een warm welkom. Via een interculturele speeddate kwamen de studenten uit beide instellingen meer te weten over elkaars cultuur, gebruiken en tradities. Aansluitend gaf Prof. Dr. Andris Klepers de studenten meer inzicht in de toeristische ontwikkeling en planning van de regio Vidzeme. Als perfecte afsluiter van de eerste avond organiseerden de Letse collega’s een begeleide fakkeltocht doorheen de stad. De feeërieke sneeuwpartij maakte het plaatje helemaal compleet.

Uiteraard mochten enkele bezoeken aan toeristische bedrijven niet op het programma ontbreken. In het middeleeuwse kasteel te Cēsis legden enkele acteurs de tradities en levensstijl uit de Letse middeleeuwen bloot via een historische re-enactment, waarna een feestelijk banket volgde. Enkele oude volksspelen en cirkeldansen later was de toon helemaal gezet. Nadien ging het richting Valmiermuizas Brewery, waar een bierdegustatie en diner hun opwachting maakten. Eindigen deden de EhB-studenten in stijl met een Letse ‘party’. Op de tonen van lokale folkloristische muziek dansten ze, samen met hun Letse leeftijdsgenoten, een laatste geslaagde nacht in. Alle studenten waren het erover eens: dit was de ideale afsluiter van hun toerismecarrière aan Erasmushogeschool Brussel.

Paldies Latvija!

Departement