LED Mobile & Wearable wordt voorgesteld in promoactie LED's

Vlhora  heeft inspanningen gedaan om de LED's, de laagdrempelinge dienstverleningscentra, te promoten.  De Vlaamse hogescholen zorgen met steun van de Vlaamse regering in 2016 namelijk opnieuw voor een laagdrempelige verspreiding van hun kennis op de werkvloer.  Ze staan paraat voor praktische vragen van KMO’s. In een tiental filmpjes komen bedrijven aan het woord die vertellen waarom ze contact opnamen met een hogeschool.

Ook voor EhB wordt een samenwerking uit de doeken gedaan: de firma Eriks ging aankloppen bij de LED Mobile & Wearable voor het ontwikkelen van een app die de vertegenwoordigers het werk gemakkelijker zou maken. Bekijk het filmpje hier.  Dit is momenteel de enige LED binnen EhB die gefinancierd wordt via dit lednetwerk. De andere kenniscentra van EhB werken met andere financieringskanalen.

Wat doen LED's?

Hogescholen kennen met hun professioneel en praktijkgerichte opleidingen traditioneel een sterke band met het bedrijfsleven. Maar terwijl grotere ondernemingen vaak over voldoende middelen beschikken om zelf kennis en expertise binnen de bedrijfsmuren te ontwikkelen, is dit vaak niet het geval voor vele kleine en middelgrote ondernemingen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Onze hogescholen zijn kampioen in praktijkgericht onderzoek en hebben kennis in huis die onmiddellijk inzetbaar is. Door die expertise te delen boren we een belangrijk groeipotentieel aan bij onze Vlaamse KMO’s. Hogescholen krijgen op hun beurt toegang tot meer stageplaatsen en samenwerkingsmogelijkheden.” Deze KMO’s kunnen daarom voor eerstelijnsadvies gratis aankloppen bij de 22 LED’s die in Vlaanderen breed werden uitgerold. De doorstart van deze LED’s werd gecoördineerd vanuit de Vlaamse Hogescholenraad en met behulp van Europese en Vlaamse steun mogelijk gemaakt.  De omvang van de EFRO-subsidie bedraagt 493.966,80 euro en wordt mede gefinancieerd door de Vlaamse minister van Economie vanuit het Hermes fonds met 555.900 euro en door de Vlaamse hogescholen zelf met 186.385 euro.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters: “Voor de Vlaamse KMO’s betekent dit concreet dat ze voor hun praktische vragen kunnen rekenen op een aantal uren gratis dienstverlening door een expert in een hogeschool. Dit kan verder uitmonden in een langdurige samenwerking met deze KMO, al dan niet met behulp van de door de Vlaamse overheid gesubsidieerde KMO-portefeuille, of in projectaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek, studentenopdrachten of stages door studenten. Een enorm potentieel voor praktijkgerichte samenwerking.”

Volgende economische domeinen krijgen aandacht: bouw, human resources, duurzaamheid, energie, logistiek, communicatie, IT, mode/textiel & retail, toerisme & recreatie, bedrijfsvoering en transport. KMO’s kunnen antwoorden zoeken op hun vragen en zich informeren over het LED-aanbod op de centrale website www.lednetwerk.be met de bijhorende experten en contactpersoon op de hogeschool.

Bekijk andere getuigenissen hier

Departement