Koninklijk Conservatorium Brussel beloont uitmuntende studenten

Traditiegetrouw reikt het koninklijk Conservatorium Brussel (KCB), School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, in november twee prijzen uit. De Toots Thielemans Jazz Award gaat naar de meest verdienstelijke student uit de jazz-afdeling. Dit jaar viel de keuze op saxofonist Sam Comerford. De Prijs Ingeborg Köberle, die als aanmoediging dient voor jonge musici afkomstig uit één van de lidstaten van de EU of uit de USA, wordt dit jaar toegekend aan Emma Van den Ecker (hoorn) en Katarzyna Hajduk (pianoforte).

Toots Thielemans Award

De Toots Thielemans Jazz Award werd op maandag 9 november uitgereikt door de Stichting Koninklijk Conservatorium Brussel aan de masterproef met het beste resultaat van het academiejaar 2014-2015. De winnaar kreeg een geldprijs van 2500 euro en de kans om een volledig jazzconcert te verzorgen in de concertzaal van het Conservatorium. Sam Comerford is een Amerikaan die in Ierland opgroeide en al van zijn negende de tin whistle bespeelde. Uiteindelijk koos hij voor de saxofoon en nam hij les bij John Ruocco, Kris Defoort en Stéphane Galland aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

In Ierland heeft hij samengewerkt met Hayden Chisholm voor diens première van microtonale composities voor altsaxofoon ‘Alpha – Theta’ en ‘Mini raga's’. Hij is lid van de hedendaagse jazzgroep Umbra en van Zaska, een originele Ierse funkgroep. Als traditioneel Ierse muzikant tourde Sam twee keer in India met pianist Utsav Lal, in 2011 en 2014, met ‘Raga's om te rollen’, een mix van Ierse traditionals en Hindoestaanse klassieke muziek.

Sam Comerford heeft de jury van zijn Masterproef uitgedaagd met jazzcomposities en improvisaties waar wervelende jazz, contrapunt en ritmische complexiteit in een fantastische artistieke prestatie werden neergezet. Zijn talent, inzicht, enthousiasme en doorzettingsvermogen wil het KCB met deze achtste Toots Thielemansprijs ondersteunen.

Prijs Ingeborg Köberle

De Prijs Ingeborg Köberle, die op dinsdag 17 november wordt uitgereikt, is vernoemd naar een mecenas, en wordt al vele jaren aangeboden aan twee veelbelovende studenten (een uit de klassieke en een uit de historische disciplines) teneinde hen een duw in de rug te geven bij hun beginnende carrière. Beide laureaten ontvangen een geldprijs van 1700 euro.

De Belgische Emma Van den Ecker begon eveneens op 9-jarige leeftijd haar muzikale studies met viool. Toen ze 15 was, kwam ze in contact met de hoorn. Ze behaalde in juni jongstleden met grootste onderscheiding een master in de Muziek bij Luc Bergé. Ook studeerde ze met het Erasmusprogramma een jaar aan de Haute Ecole de Musique de Genève bij Bruno Schneider. Haar professionele carrière bracht haar al bij het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en bij het Nationaal Jeugdorkest van Nederland. Ze is lid van houtblaaskwintet Amarant en speelt hier regelmatig concerten mee. Zij studeerde ook natuurhoorn bij Jean-Pierre Dassonville aan het Conservatoire Royale de Bruxelles. Op dit moment is ze stagiaire in het Orchestre de la Suisse Romande.

Met Emma Van den Ecker kiest het KCB voor een zeer enthousiast musicus, een natuurtalent, die een enorm snelle evolutie heeft doorgemaakt. Ze behaalde een briljante Masterproef en vervolmaakte zich in 2015 tot concertmusicus aan het KCB. Zij profileert zich artistiek op internationale podia en in diverse bezettingen, ensembles en orkesten.

Katarzyna Hajduk (Polen) behaalde haar master in Piano in 2010 (met de grootste onderscheiding) aan de Chopin Universiteit voor muziek in Warschau, waar ze studeerde bij Jerzy Romaniuk en Ramiro Sanjinez. In hetzelfde jaar begon ze haar postdoctorale studie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Jan Michiels en in de historische pianoklas van Piet Kuijken. Daarenboven studeerde ze klavecimbel met Dominik Riepe en Sofie Vanherle. Ze ontving al meerdere prijzen op nationale en internationale competities als solist of als een lid van kamermuziekensembles. Katarzyna Hajduk is sinds 2012 lid van de Poolse Vereniging van Hedendaagse Muziek.

Katarzyna Hajduk heeft een ongelooflijk parcours gerealiseerd dat de evolutie van performance in de klavierinstrumenten overspant: piano, klavecimbel en pianoforte. Haar doorzettingsvermogen, uitzonderlijke niveau en artistieke nieuwsgierigheid leiden tot bijzondere prestaties en inzichten die het KCB wil ondersteunen.

Praktisch

De Prijs Ingeborg Köberle wordt uitgereikt op dinsdag 17 november om 12u in de Concertzaal van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Nadien volgt een concert door de laureaten.

Gratis toegang.

Koninklijk Conservatorium Brussel