U bent hier

Jonge uitvinders bouwen uitdagende 'smart city'-oplossingen voor Brussel

Tijdens deze paasvakantie zochten jongeren van 14 tot 18 jaar oplossingen voor de grootstedelijke uitdagingen van de stad Brussel. Een bloem die reageert op de kwaliteit van de grond of een toestel dat aan je fiets hangt en de schadelijke uitlaatgassen meet op de weg naar school? Het zijn maar enkele voorbeelden ... Elk van de deelnemers bedacht en ontwierp een eigen tool om het leefmilieu in Brussel te verbeteren. Op zaterdag 15 april stellen de jongeren zelf hun eigen art-tech-projecten tentoon in Muntpunt Brussel.

Tijdens het Gluon Winter Lab werken jongeren een week lang samen met kunstenaars en technologen in het FabLab van de Erasmushogeschool Brussel aan draagbare objecten, interactieve websites of futuristische meetapparaten. Deze STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) aanpak stimuleert jongeren om problemen op een interdisciplinaire manier te benaderen, een vaardigheid die belangrijk is in een alsmaar complexere samenleving. Artiesten spelen bovendien een aanzienlijke rol in de labs door hun kritische benadering van vraagstukken; jongeren worden aangespoord om na te denken over het waarom van hun projecten.

De projecten

Maurice, Robobloom (14 jaar)

Zorgen voor een bloem die niet kapot kan gaan. Het klinkt als een droom, maar Robobloom maakt het waar. Deze uitvinding reageert op de vochtigheid van de grond, licht en temperatuur, maar als je een klein foutje maakt is dat niet erg; hij bloeit op wanneer het goed gaat en sluit als het beter kan. Leer omgaan met planten op een fijne manier!

Youssef en Louis-James (14 en 13 jaar)

Youssef en Louis-James maakten een slimme auto die objecten uit de weg gaat en bovendien op afstand bestuurbaar is. Voor deze technologie kunnen vele toepassingen worden bedacht, zoals in zelfbestuurbare voertuigen, of in een robot die objecten detecteert om slechtzienden te helpen. We zijn benieuwd naar de weg die deze auto nog zal afleggen!

Neo en Miro (14 jaar)

Miro en Neo ontwikkelden een toestel dat ze aan hun fiets hangen wanneer ze naar school gaan of door de stad rijden. De machine meet de hoeveelheid fijnstof in de lucht en een rode waarschuwingslamp licht op wanneer deze de normen overschrijdt. Zo weten ze welke vervuilde plekken te ontwijken. Als alle fietsers dit apparaat nu eens zouden gebruiken …

Elias (14 jaar)

Op zoek naar een plekje in Brussel waar de lucht nog schoon is? Of met de hoogste temperatuur? Op de kaart van Elias kunnen deze waarden voor verschillende plekken in Brussel worden weergegeven om een idee te krijgen van de staat van de grootstad. Het resultaat is daarbij ook nog eens mooi om naar te kijken!

Mori, Sound 9 (14 jaar)

Weten of het geluidsniveau schadelijk is voor de oren en je ergens beter niet naar binnen gaat? Mori ontwikkelde een apparaat dat je dit kan vertellen. Op een schaal van 1 tot 9 wordt het geluidsniveau gemeten en als een bepaalde norm wordt overschreden, gaan rode lampjes alarmerend in het rond draaien. Voor mensen met gevoelige oren is dit een welkome uitvinding. En als er genoeg metingen worden gedaan, weten we waar het in Brussel iets minder luid kan.

Jonas, the Anti toxic vase (14 jaar)

Deze vaas kan naast mooi zijn en bloemen dragen ook nog eens het aanwezige fijnstof in huis meten. Ideaal als er een gas- of houtkachel aanwezig is. Deze technologie kan ook buitenshuis worden ingezet om de vervuiling door grotere kachels te meten, zoals verbrandingsovens of de uitstoot door fabrieken!

Tentoonstelling in Muntpunt

Tijdens een hapje en een drankje presenteren de jongeren op zaterdag 15 april van 14 tot 17u hun prototypes voor het verbeteren van het leefmilieu, in de inkomhal van Muntpunt. Een ware mini-makersfair waar deze jonge uitvinders vragen over hun projecten beantwoorden en uitleg geven. Bent u benieuwd naar de ideeën van de deelnemers aan het Gluon Winter lab 2017 of bent u geïnteresseerd in STEAM onderwijs? Loop gerust binnen en spreek met de organisatie en de deelnemers.

Over Gluon

Dit STEAM Lab wordt georganiseerd door Gluon, een organisatie gevestigd in Brussel die projecten organiseert op het raakvlak tussen beeldende kunst, technologie en wetenschap. Meer informatie op www.gluon.be of via info@gluon.be.


Meer info

Fleur Wirtz, Projectleider Educatie, fleur@gluon.be, 0479/27 16 91
Ilse Raps, Projectcoördinator Educatie, ilse@gluon.be, 0473/30 35 04

Partners:

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel