Conservatorium lanceert met Franstalige vleugel de Honda Competition for Classical Music

Het Koninklijk Conservatorium Brussel en haar franstalige zuster Conservatoire royal de Bruxelles lanceren een nieuwe muziekwedstrijd die bestemd is voor de studenten van de acht Belgische conservatoria – een première in de muziekgeschiedenis van ons land. Zowel de halve finale (op 16 november 2016) als de finale (19 februari 2017) van deze ‘Honda Competition for Classical Music’ vinden plaats in de grote concertzaal van Brusselse conservatoria. Mecenas Honda Benelux rijkt 16.000 euro uit aan de drie laureaten.

De wedstrijd wordt gezamenlijk georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium Brussel en door het Conservatoire royal de Bruxelles. Het initiatief komt van het bekende Japanse automerk en van dochteronderneming Honda Benelux. De wedstrijd is voorbehouden aan afstuderende of net gediplomeerde studenten van alle acht muziekhogescholen van België: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Gent, Lemmens Instituut Leuven, het Conservatoire royal de Liège, de École Supérieure des Arts van Mons Arts², het Institut supérieur de musique (IMEP) te Namen, het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, en het Conservatoire royal de Bruxelles.

Het is de eerste keer dat deze instellingen aan een dergelijk gezamenlijk initiatief deelnemen. Op 16 november 2016 vindt in de grote concertzaal van de Koninklijke Conservatoria van Brussel de halve finale plaats. Tijdens maximaal 30 minuten vertolken de 16 geselecteerde kandidaten (2 per deelnemende school) een of meer zelfgekozen werk(en). Tijdens de finale, op 19 februari 2017 in dezelfde zaal, spelen of zingen de drie door de jury geselecteerde kandidaten een zelfgekozen programma van 45 minuten.

De jury van de halve finale bestaat uit docenten (één per deelnemende hogeschool) en wordt voorgezeten door een vooraanstaand figuur uit de Belgische muziekwereld. Voor de finale wordt de jury uitgebreid met nog twee prominenten uit de muziekwereld. De namen van de kandidaten en van de juryleden worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

De winnaar van de ‘Honda Competition for Classical Music’ ontvangt 8.000 euro, de tweede prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en de derde laureaat krijgt 3.000 euro. Honda Benelux heeft zich ertoe verbonden de wedstrijd voor drie jaar financieel te ondersteunen.

Conform de bedrijfswaarden, staat Dhr. Paul Tomanek, voorzitter van Honda Benelux, erop dat de activiteiten van de onderneming de samenleving weerspiegelen waarin ze werkzaam is: ‘Met dit mecenaat ondersteunt Honda een initiatief dat bijdraagt aan het algemeen welzijn, een uitstraling over heel België geniet en het belang onderstreept van nog twee bedrijfswaarden: educatie en uitmuntendheid.

PRAKTISCH
Halve finale: 16 november 2016, zaal van de Koninklijke conservatoria van Brussel
Finale : 19 februari 2017, zaal van de Koninklijke conservatoria van Brussel

Departement