Caroline Pauwels nieuwe rector van onze associatiepartner VUB

Caroline Pauwels volgt Paul De Knop op als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Professor Caroline Pauwels is op dit moment actief binnen de communicatiewetenschappen en is directeur van het onderzoekscentrum iMinds-SMIT. Pauwels wordt zo, na emeritus-hoogleraar Els Witte, de tweede vrouwelijke rector van de VUB. Straks om 11u00 vindt een persconferentie plaats met de nieuwe rector ( gebouw M lokaal M015 – Pleinlaan 2,Brussel) waar alle pers van harte welkom is.

Caroline Pauwels is erg blij met haar verkiezing. Maar ze spreekt ook grote appreciatie uit voor haar tegenkandidate Viviane Jonckers. “Het is een faire en vriendschappelijke campagne geweest.” Jonckers feliciteert op haar beurt de nieuwe rector en wil haar schouders volop onder de Vrije Universiteit Brussel blijven zetten.

Niet alleen waren er twee vrouwelijke kandidaten, het was ook de allereerste keer dat naast de academische medewerkers ook alle personeelsleden en alle studenten met een diplomacontract rechtstreeks mee bepaalden wie de volgende rector wordt. Binnen al deze groepen die mochten kiezen, namen ruim voldoende mensen deel aan de stemming, zodat deze eerste ronde al onmiddellijk een kandidaat aanduidt.

De nieuw verkozen rector zet een duidelijke visie op de VUB neer. “Ik zie de universiteit als een collectief project in dienst van de maatschappij en vertrekkend vanuit humanistische waarden. De VUB verbindt. Onze campussen zijn slechts een startpunt, ons doel ligt er buiten. Aan de VUB is de mens de maat van alle dingen. De VUB moet een slimme en stedelijke universiteit zijn.”

"De VUB, in de hoofdstad van Vlaanderen en Europa, heeft een sterke band met Brussel als onderwijs- en onderzoekslabo, en reikt van hieruit verder naar Vlaanderen en Europa.” Caroline Pauwels wil haar ervaring als wetenschapper, als directeur van iMinds-SMIT, maar ook als bestuurder volop benutten. “Ik ga voor een VUB die lokaal relevant is, en internationaal onderscheidend is. Een universiteit die in haar aanpak multidisciplinariteit voorop stelt, en gericht is op het creëren van een duurzame, humane samenleving. Een VUB op mensenmaat ook.”

Afscheidnemend rector

Rector Paul De Knop draagt eind september de fakkel met veel plezier en vertrouwen over aan Caroline Pauwels. “Ik feliciteer haar met graagte. De Vrije Universiteit Brussel is een groot, vrijzinnig instituut waaraan ik mijn hele hart verpand heb. Het is een schitterende en gewichtige taak om aan zo’n grote en belangrijke instelling met zoveel geweldige onderzoekers, gedreven medewerkers en zoveel talentvolle studenten leiding te geven. Ik zie een mooie toekomst voor de VUB.”

(foto Bruzz)