Brussels Conservatorium eert Toots Thielemans bij uitreiking studentenprijzen

Traditiegetrouw reikt het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB), School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, in november twee prijzen uit. Eén van beide, de Toots Thielemans Jazz Award, krijgt dit jaar een bijzonder accent gezien het overlijden van haar naamgever in augustus jl. De Jazz Award wordt dit jaar bij uitzondering uitgereikt aan twee laureaten, namelijk aan Pit Dahm (drum) en Filippe Caporali Leonelo (contrabas). De tweede prijs, vernoemd naar mecenas Ingeborg Köberle, dient als aanmoediging voor jonge musici afkomstig uit één van de lidstaten van de EU of uit de USA. Deze wordt dit jaar overhandigd aan hoboïste Veerle Huskens en fluitiste Gerrieke Verheij.

De Toots Thielemans Jazz Award werd in aanwezigheid van hemzelf voor de eerste maal uitgereikt in 2007 aan de meest verdienstelijke eindejaarsstudent van de Jazz-afdeling. Omdat de keuze moeilijk bleek, koos de vakjury dit jaar uitzonderlijk voor twee laureaten. Drummer Pit Dahm (1990, Luxemburg) studeerde magna cum laude af aan het conservatorium en ondertekende recent een contract bij het Slovaakse label Hevhetia Records. Hij is zowel multi-instrumentalist als componist en won al meerdere muziekprijzen. De tweede laureaat Fil Caporali (1990) komt uit Brazilië en verwerkt als bassist Zuid-Amerikaanse muziekinvloeden in zijn werk. Hij had er al een uitgebreid internationaal parcours op zitten voor hij in 2014 met een master Jazz startte in Brussel.

De toekenning van deze prijs ter waarde van 2500 euro is belangrijk voor de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel. De artisticiteit van haar jazzonderricht en de rijke ervaring van het docentenkorps geven aan dit evenement een bijzonder elan. De uitstraling hiervan is essentieel als illustratie voor het kwalitatieve pedagogische werk dat door de jazzafdeling wordt geleverd.

Na de uitreiking op 17 november 2016 in de jazzclub Jazz Station, volgt een concert en brengen de laureaten een speciale hommage aan Toots Thielemans.

De twaalfde Ingeborg Köberle Prijs zal worden uitgereikt op dinsdag 15 november door mevrouw Annette de Wind, in naam van wijlen Ingeborg Köberle. Ook deze prijs gaat dit jaar naar twee studenten, namelijk hoboïste Veerle Huskens uit de klas van Karel Schoofs en Gerrieke Van Dam-Verheij, studente blokfluit uit de klas van Bart Coen. De Vlaamse Huskens (1991) was al laureate van de Dexia Classics in 2010 en van de Internationale Masterclass I Solisti del Veno in 2011. Ze deed in heel Europa orkestervaring op. De Nederlandse Gerrieke Van Dam-Verheij (1991) heeft haar studie blokfluit aan het Conservatorium gecombineerd met barokcello. Gerrieke speelde tijdens haar studie in verschillende orkestproducties en heeft ook veel ervaring met koorbegeleiding. In Den Haag heeft zij een actieve lespraktijk. De prijs heeft een waarde van 3400 euro. Beide laureaten geven na de uitreiking een concert.

Uitreiking Ingeborg Köberle Prijs

15 november 2016 om 12 uur