Brandweer leert studenten slachtoffers evacueren

Natuurrampen, terreur, ongevallen … verpleegkundigen komen steeds vaker met deze situaties in contact. Een zestigtal studenten uit het derde jaar Verpleegkunde van de Erasmushogeschool Brussel krijgt daarom op vrijdag 2 december 2016 een intensieve training door de brandweer en het Rode Kruis. De studenten oefenen de evacuatietechnieken en Basic Life Support met drie volledig uitgeruste ambulances van het Rode Kruis.

De studenten leren hoe ze patiënten op een veilige manier kunnen evacueren uit precaire omstandigheden. “Onze studenten leren onder andere hoe ze slachtoffers kunnen evacueren uit een wagen of uit een gebouw”, aldus opleidingshoofd Merjem Ouelhadj. “Technische hulpmiddelen zijn hierbij van groot belang. Onze studenten krijgen op deze manier de unieke kans om met deze hulpmiddelen te trainen onder het oog van professionals.”

De samenwerking met het Rode Kruis is op dit gebied zonder meer uniek. Zij zakken met drie volledig uitgeruste ambulances af naar de campus in Jette. “Het belangrijkste doel is het zo veilig mogelijk evacueren van geknelde personen”, gaat Ouelhadj verder. “Studenten moeten hierbij niet alleen rekening houden met de veiligheid van het slachtoffer, maar ook van zichzelf, andere hulpverleners en omstaanders. Bovendien moeten ze ook kijken naar de ernst en de aard van de verwondingen van het slachtoffer. Studenten leren ook werken met specifiek materiaal, zoals een rugharnas, Spin brancard, KED, korrelmatras en halskraag.”

De samenwerking met het Rode Kruis kwam er onder andere door een oud-student (Jan Van Rossem) die intussen bij het Rode Kruis aan de slag is. Wat later tijdens het academiejaar krijgen de studenten in het kader van ‘rampenmanagement’ nog een grote rampoefening voorgeschoteld in samenwerking met het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.

De pers is van harte welkom.

Vrijdag 2 december 2016
Tussen 9u en 11u (workshops worden herhaald)

Erasmushogeschool Brussel, campus Jette
Laarbeeklaan 121