AccraBurumBashi: een driedaags film- en documentaire-event met een focus op Afrika.

Het RITCS nodigt je graag uit op AccraBurumBashi: een driedaags film- en documentaire-event met een focus op Afrika op 1, 2 & 3 december 2015

Voor dit evenement nodigen we de Ghanese hogeschool NAFTI, National Film and Television Institute, en het Congolese ETL, Ecole de Théatre de Lubumbashi, uit om de samenwerking met deze partnerscholen kracht bij te zetten. Zo ontdek je de eigenheid van een andere audiovisuele cultuur, zodat je nieuwe verhalen leert vertellen en waardoor je waarneming een nieuwe invalshoek krijgt.

Op 1 en 2 december kunt u in Cinema RITCS kennismaken met de hedendaagse Ghanese cinema. Docenten van NAFTI zullen er een inleiding geven. Maar er is meer. De RITCS-opleiding Montage wil zich in haar samenwerking met NAFTI namelijk toespitsen op de storytelling van de Afrikaanse cinema. Daarom kun je als student deelnemen aan een masterclass die gegeven wordt door docenten montage van het NAFTI. Daarnaast stellen Ghanese RITCS-studenten hun eigen werk voor en discussiëren ze over de gelijkenissen en de perceptie van het filmmaken vanuit een Ghanees-Belgische identiteit.

Op 3 december gaat Bidons Jaunes in première. Twee jaar geleden trokken studenten en docenten van het RITCS naar Lubumbashi om samen met lokale jonge kunstenaars, studenten en docenten van het ETL deze documentaire te maken. Fabien Honoré Kabeya Mukumba en Christian Kunda Mutoki zullen, samen met de docenten en de studenten van het RITCS, debatteren over hoe materiële en culturele contexten vorm geven aan audiovisuele en theatrale praktijken.

Afrikaanse cinema: focus Ghana

De Afrikaanse audiovisuele sector staat, in vergelijking met de Europese filmsector, nog in haar kinderschoenen. Er is nood aan een duurzame strategie om de audiovisuele sectoren binnen de Afrikaanse onderwijsinstellingen uit te bouwen. Twee docenten van het National Film and Television Institute (NAFTI), de Ghanese partnerschool van het RITCS, introduceren ons in de hedendaagse Afrikaanse cinema.

Dinsdag 1 december 2015 | 19u | Cinema RITCS: 'Sinking Sands' van Leila Djansi

Inleiding:
• Adwoa Prah (hoofd Montage NAFTI)
• Aseye Tamakloe (docent Montage NAFTI)

Woensdag 2 december 2015 | 19u | Cinema RITCS,  Chronicles of Odumkrom 'The Headmaster' van Ernest Abbeyquaye (140’)

Inleiding:
• Adwoa Prah (hoofd Montage NAFTI)
• Aseye Tamakloe (docent Montage NAFTI)

Première Bidons Jaunes

Donderdag 3 december 2015 | 20u | Cinema RITCS, Première van Bidons Jaunes met inleiding van Jan Vromman (RITCS).

L’Ecole de Théâtre de Lubumbashi & RITCS | Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound

Met een inleiding van maker Jan Vromman

De documentaire ‘Bidons Jaunes’ geeft inzicht in de problematische watervoorziening van Lubumbashi, de tweede grootste stad in D.R. Congo. Studenten van de film- en theaterschool uit Lubumbashi (ETL) realiseerden de film samen met studenten van het RITCS, onder begeleiding van docenten uit beide scholen.
We verwelkomen onze gasten uit Lubumbashi en zijn verheugd u op een receptie uit te nodigen na de voorstelling. Voor de première en de aansluitende receptie dient u zich in te schrijven via het online inschrijvingsformulier.

Ook het departement Onderwijs & Pedagogie van de Erasmushogeschool Brussel neemt deel

Ook het departement Onderwijs & Pedagogie van de Erasmushogeschool Brussel neemt deel aan AccraBurumBashi. De studenten en docenten verwelkomen er Fulgence Ndagijimana: 'a teacher, a peace builder and a church minister' in Bujumbura in verschillende colleges.

Zijn ngo Breaking the Cycle of Illiteracy in Burundi (BCIB) wil mensen helpen om vrede te realiseren in Burundi. BCIB doet aan basisalfabetisering, beroepsopleiding en lerarenopleiding, omdat onderwijs rechtstreeks leidt tot een beter gebruik van talenten en meer levenskwaliteit, en fundamenteel is in de strijd tegen armoede en gewapend conflict.

De conferentie op dinsdag 1 december, 14-17u wordt echter vervangen door kortere ontmoetingen in beslotener kring.

Verdere informatie kunt u bekomen via sigrid.van.eepoel@ehb.be.

Departement