Studenten voedings- en dieetkunde erasmushogeschool
Verhaal

Pretpark voor dode dieren

De studenten van ons eerste jaar voedings- en dieetkunde trokken naar Fine Food Meat van Colruyt. Dat is de vleesverwerkingsafdeling van Colruyt. Daar komen geslachte koeien en varkens binnen en worden ze verwerkt tot afgewerkte producten.


Heel hygiënisch

Het bezoek past binnen het vak warenkennis. Voor docente Vicky Vleminckx is het belangrijk voor studenten om te weten waar vlees vandaan komt: “Studenten moeten weten welk vlees van welk dier komt. Of van waar een bepaald stuk vlees komt. We krijgen bovendien ook inzicht in het productieproces. Hoe wordt vlees bewerkt om tot een afgewerkt product te komen. Hoe wordt bepaalde charcuterie bijvoorbeeld gemaakt. Wat wordt er al dan niet aan toegevoegd. De werkplaats bij Colruyt is erg hygiënisch en ergonomisch ingericht. Het lijkt wel een pretpark voor dode dieren.”

Besterven 

De studenten zien er van a tot z wat er met vlees gebeurt. Vanaf de levering, waar de leveranciers meteen gecontroleerd worden. Tot de nummering en codering van het vlees, die tracering mogelijk maakt, tot het versnijden en eigenlijke verwerken. Impressionant om te zien hoe omslachtig dit allemaal gebeurt. 
Studenten kregen onder andere uitleg over het bestervingsproces: vlees van een net geslacht dier, is erg taai en kan dus niet meteen verwerkt of gegeten worden. Daarom is er eerst een periode van rust nodig tot de spieren opnieuw gaan ontspannen.

Emotioneel

Voor een aantal studenten was het een emotioneel bezoek: “Binnen onze opleiding hebben we wel een groot aantal vegetariërs en veganisten. Voor hen was het soms wel zwaar. Er zijn toch een paar traantjes gevloeid. Daarnaast was het ook voor de studenten met een moslimachtergrond niet evident om tijdens de Ramadan deze werkplaats te bezoeken. Maar achteraf waren de studenten toch tevreden dat ze dit proces konden bekijken. 
We dienden ons wel aan erg strenge voorschriften te houden. We kregen zelf een volledige outfit zoals je op de foto’s kan zien.”
 

Studenten voedings- en dieetkunde erasmushogeschool
Deel dit