Wat is het leerkrediet?

Het leerkrediet is onder meer ingevoerd om studenten te stimuleren een bewuste studiekeuze te maken. Bij de start in het hoger onderwijs heeft iedereen een ‘leerkrediet’ van 140 studiepunten. Bij het inschrijven voor een bepaald vak neemt de student een aantal studiepunten op. Deze worden dan afgetrokken van het leerkrediet.

Voorbeeld: de student schrijft zich, voor de eerste  keer,  in voor een studieprogramma van 60 studiepunten. Het leerkrediet van de student zakt naar 80 studiepunten (140 - 60). Slaagt hij voor het examen, dan krijg hij de studiepunten, verbonden aan het geslaagde opleidingsonderdeel, terug. Het zijn ‘verworven studiepunten’ waarvoor men een creditbewijs ontvangt. De eerste 60 verworven punten tellen daarbij dubbel. Wie er bij herhaling niets van terecht brengt (en dus nooit studiepunten terugkrijgt), kan zo uiteindelijk op nul terechtkomen.

Dit systeem laat studenten toe om, desnoods met vallen en opstaan, hun weg te zoeken in het hoger onderwijs. Het sluit wel de deur voor onderwijstoerisme en de eeuwige studenten. Uiteraard houdt de Erasmushogeschool samen met de student het leerkrediet in de gaten.

Meer lees je op www.studentenportaal.be