Studeren en stage in het buitenland

Als EhB student naar het buitenland

Als student in het hoger onderwijs heb je diverse mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland door te brengen. De bekendste is de Erasmusmobiliteit naar een van de Europese partnerinstellingen van de Erasmushogeschool Brussel (EhB). Op deze pagina vind je informatie over het Erasmus+ programma, maar ook over andere programma’s om in het buitenland te studeren, stage te lopen of onderzoek te verrichten.

Of je nu kiest voor een studie, stage of onderzoek in het buitenland, je vindt zeker een project op jouw maat waarmee je waardevolle ervaring opdoet, je talenkennis vergroot en andere culturen van binnenuit leert kennen.

Getuigenissen

Je twijfelt nog of je naar het buitenland wil? Laat je overtuigen door buitenlandse studenten zoals Martijn en Susana die op uitwisseling zijn aan de EhB, of door onze eigen studenten die over hun ervaringen in het buitenland bloggen:

Beurzenprogramma's

Erasmus+

In januari 2014 is het nieuwe Erasmus+  programma (uitgesproken als erasmusplus) van start gegaan. Hierdoor zijn er enkele aanpassingen aan het vroegere Erasmusprogramma onder het Life Long Learning Programma gebeurd. Zo kan je vanaf nu in totaal voor 12 maanden op mobiliteit, gedurende je hele bachelorperiode, en opnieuw 12 maanden indien je een master studeert aan een van onze schools of arts. Dit wil zeggen dat je in principe meerdere keren op mobiliteit kan tijdens je studies, maar steeds in overleg met de coördinator internationalisering van je opleiding. De beursbedragen zijn nu ook afhankelijk van het land van bestemming en bovendien kan je nu ook met een beurs op stage in het buitenland tijdens het jaar na je studies.

Meer informatie per type van Erasmus+ mobiliteit vind je hier.

Aan ontwikkelingssamenwerking doen met een VLIR UOS reisbeurs

Spreekt ontwikkelingssamenwerking jou aan? EhB studenten die zich geroepen voelen om gedurende minstens 4 weken terreinervaring op te doen aangaande de problematiek van ontwikkelingslanden en Noord-Zuid relaties, kunnen hun stage, eindwerk, thesis of project realiseren in een ontwikkelingsland.

Let op: het thema waarrond je werkt moet rechtstreeks verband houden met een ontwikkelingsproblematiek.

Het VLIR-UOS reisbeurzenprogramma voorziet een forfaitair bedrag van €1.000 voor geselecteerde studenten.

Dien via je departementale of opleidingscoördinator internationalisering je aanvraagdossier in bij het International Office van EhB.

Ben je nog op zoek naar een stageplaats voor een VLIR-UOS reisbeurs? De Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) publiceert jaarlijks een lijst met stageprojecten geschikt voor studenten van Vlaamse hogescholen. VVOB financiert deze stageplaatsen niet, maar je kan een toelage krijgen via de aanvraag van een VLIR-UOS reisbeurs.

Flanders Trainee Programme

Stage lopen bij een agentschap van de Verenigde Naties, de UNESCO, de Wereldhandelsorganisatie? Het is maar een greep uit de talrijke internationale organisaties die internationale studenten aannemen voor een stageperiode. De Vlaamse Overheid stelt een beurzenprogramma beschikbaar. De stageplaats moet je wel zelf bemachtigen. Op de website van het Flanders Trainee Programme vind je informatie over het financieringsprogramma en een geactualiseerd stageaanbod.

Dien je aanvraagdossier via je departementale of opleidingscoördinator internationalisering in bij het International Office van EhB.

Andere beurzenprogramma's buiten Europa

EhB heeft ook overzeese partneruniversiteiten waar je naartoe kan in het kader van een studie of stage. Daarvoor is het nuttig na te gaan of je aanspraak kan maken op andere beurzenprogramma’s zoals de Washington-oproep, ASEM-DUO of de generieke beurzen van de Vlaamse Gemeenschap.

Contacteer je departementale of opleidingscoördinator internationalisering voor meer informatie over de oproepen.

Andere mogelijkheden om naar het buitenland te gaan

Vrijwilligerswerk in Europa

Ben je van plan om aan vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, dan is de Europese Jongerensite je startpunt. De website biedt je heel wat informatie over de Europese Vrijwilligersdienst en talrijke andere uitwisselingen. Je vindt er ook links naar organisaties als OXFAM en Greenpeace waar je als vrijwilliger aan de slag kunt.

Buitenlandse jobsites

Hieronder volgt een overzicht van buitenlandse vacaturesites die stages, studentenjobs, vrijwilligerswerk en andere aanbieden. Erasmushogeschool Brussel is niet verantwoordelijk voor de inhoud, de kwaliteit of de kosten van de dienstverlening op deze sites.