U bent hier

Je houdt van cijfers, hebt een goede neus voor zaken en wil inzicht krijgen in de bedrijfswereld? Dan zal je je snel thuis voelen in de richting Boekhouden. De opleiding bereidt je voor op de functie van boekhouder in KMO’s, grote ondernemingen, accountant-, boekhoud- of revisorenkantoren, financiële instellingen, verzekeringskantoren en sociale organisaties. Met je diploma kun je ook in de openbare sector als boekhouder aan de slag.

In deze modulaire opleiding staan, naast de basistechnieken van het boekhouden, specifieke modules over vennootschappen en fiscaliteit op het programma. Andere aspecten, zoals boekhoudcontrole, kostprijsberekening en kostenbeleid komen ook aan bod.

Programma

Zowel CVO COOVI (Brussel) als CVO Volt (Leuven) biedt de opleiding (1440 lestijden) ‘s avonds aan. Een aantal modules wordt gegeven op zaterdagvoormiddag. Naast een modeltraject is ook een individueel traject op maat mogelijk. De opleiding bestaat uit 7 pijlers.

  • De pijler Basistechnieken omvat vakken als basis dubbel boekhouden, aanvullend dubbel boekhouden, computerboekhouden en BTW.
  • De pijler Vennootschappen behandelt inhouden als vennootschapsrecht, vennootschapsboekhouden, vennootschapsbelasting ,
  • De pijler Financiën omvat bank- en beurswezen en financiële algebra.
  • De pijler Controle bestaat uit modules als financiële analyse, audit, kostprijsberekening en consolidatie.
  • De pijler rond Wetgeving en personenbelasting gaat dieper in op burgerlijk, handels- en economisch recht, sociale wetgeving en personenbelasting.
  • In de pijler Management en organisatie zie je inhouden rond kostenbeleid en budgettering en ook organisatie en communicatie.
  • De laatse pijler omvat de module projectwerk waar je een project of stage kan doen.

Waar kun je aan de slag?

Met het diploma HBO5 boekhouden ben je gewapend om meteen in de praktijk aan de slag te gaan. Je kunt aan de slag in grote ondernemingen of KMO’s, bij een accountant of revisor, in de verzekeringssector, ... Je kunt uitgroeien van hulpboekhouder tot hoofdboekhouder of je kunt zelfstandig boekhouder worden. De vraag op de arbeidsmarkt naar boekhouders en hulpboekhouders blijft groot. Misschien werk je liever als zelfstandige? Ook dat is mogelijk, want het diploma geeft je toegang tot de ingangsprocedures van het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF), net als die van het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB).

Vervolgtrajecten of -opleidingen

Binnen het samenwerkingsverband HBO5 Erasmus kun je met je diploma HBO5 Boekhouden vrijstellingen aanvragen voor vakken van een aantal professionele bachelors van de Erasmushogeschool Brussel, zoals Hotelmanagement of Leraar Secundair Onderwijs, optie Economie. Daarnaast geeft deze opleiding een studieverkorting voor de opleiding bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy- fiscaliteit.

Praktisch

Interleuvenlaan 3-5, 3001 Heverlee | tel.: 016/31 99 20

Kom langs op het infomoment op dinsdag 23 januari 2018 | 18u - 20u.

Emile Grysonlaan 1, 1070 Anderlecht | tel.: 02/526 51 00

Lessenrooster en vrijstellingsprocedure avondtraject Boekhouden in Brussel op CVO COOVI.

Kom langs op het infomoment op zaterdag 20 januari 2018 | 9u - 12u of op zaterdag 9 juni 2018 | 13u - 18u.