U bent hier

Doelgroep

De opleiding richt zich tot volwassenen:

  • die werk, gezin en studie willen combineren
  • met een sterke interesse in de sociale sector of mensen die al werkzaam zijn binnen deze sector
  • met minstens zes maanden ervaring (professioneel of als vrijwilliger). Deze ervaring hoeft niet in de sociale sector te zijn
  • met een secundair diploma. Indien niet, dan is er de mogelijkheid tot een toelatingsproef, meer bepaald een toelatingsassessment
  • die minimum 21 jaar zijn

Traject

De opleiding telt 180 studiepunten die verdeeld kunnen worden over drie, vier of vijf jaar. Je volgt één of twee vaste dagen per week les (dinsdag en/of donderdag). Je kan eventueel stage lopen op je werkplaats of tijdens de werkuren. Veel hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Opleiding van drie jaar

Wil je de opleiding in drie jaar afwerken, dan volg je les op dinsdag én donderdag gedurende de eerste twee jaar van je studie. Het derde jaar bestaat uit het uitwerken van een project met medestudenten (50u), het doorlopen van een stage van 120 dagen en het schrijven en verdedigen van een eindwerk.

Opleiding van vier jaar

Je kan de opleiding ook in vier jaar doorlopen. In het eerste jaar heb je les op dinsdag en donderdag. Vanaf de tweede bachelor is dit enkel nog op donderdag. Het derde jaar heb je naast je les op donderdag ook 40 dagen stage. Het laatste jaar bestaat uit een beperkt aantal donderdagen (50u), 80 dagen stage en het maken van je eindwerk.

Opleiding van vijf jaar

Wil je de combinatie met werk en gezin maximaal haalbaar houden, dan kies je voor een opleiding van vijf jaar. De eerste vier jaar volg je les op dinsdag, in het vierde jaar aangevuld met een stage van 40 dagen. Het vijfde jaar bestaat uit projectwerk op een aantal dinsdagen (50u), 80 dagen stage en een eindwerk.

Maatschappelijk Werk of Sociaal-Cultureel Werk?

De maatschappij zit ingewikkeld in elkaar. Daarom kan je je vanaf het vierde jaar specialiseren. Je kiest ofwel voor de afstudeerrichting Maatschappelijk Werk of voor de afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk. Ga je voor een verkort opleidingstraject, dan maak je de keuze uiteraard vroeger.

Praktische informatie

De bachelor Sociaal Werk voor Volwassenen is een organisatie van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en Odisee. Dit betekent dat de lessen plaatsvinden op twee locaties en dat je les krijgt van docenten van beide instellingen, volgens het uurrooster van die hogeschool. Het studieprogramma is gebaseerd op beide onderwijsprogramma’s en je diploma wordt uitgeschreven door de twee instellingen.

De EhB en Odisee bevinden zich in het hartje van Brussel. De lessen aan de EhB vinden plaats op Campus Dansaert, op vijf minuten van de Beurs en 15 minuten van het Centraal Station. Campus Brussel van de HUB bevindt zich op enkele minuten stappen van het Centraal Station.

In de eerste helft van de bachelor Sociaal Werk voor Volwassenen volg je les op de Campus Brussel van Odisee. Voor de tweede helft ga je naar de Campus Dansaert van de Erasmushogeschool Brussel.

Odisee
Campus Brussel
Warmoesberg 26
1000 Brussel

Erasmushogeschool Brussel
Campus Dansaert, Sociaal Werk
Zespenningenstraat 70
1000 Brussel

Diploma

Na je opleiding krijg je het diploma bachelor in het Sociaal Werk. Met dat diploma kan je in tientallen sectoren terecht. Vooral in Brussel en omgeving is er veel vraag naar maatschappelijk assistenten.

Inschrijvingsgeld

Hoeveel het studiegeld bedraagt, lees je op www.ehb.be/studiegelden. Je vindt daar ook de meest actuele informatie over de studiegelden.

Contact

Voor meer informatie over dit verkort traject kan je terecht bij Veerle.Van.Gijsegem@ehb.be

Meer informatie over de inhoud van de opleiding vind je in de brochure.