Algemeen

De gastvrijheidsector, met haar hotelketens, recreatieparken, evenementenhallen, restaurants, cateringbedrijven en sportcentra, is voortdurend op zoek naar mensen die de expertise hebben om ontspanning, service en verwennerij te kunnen managen. En dat is niet vanzelfsprekend. Je dient namelijk rekening te houden met zowel de veeleisendheid van de klanten als met de commerciële belangen. We leiden je daarom op tot een medewerker met managementvaardigheden, organisatietalent, commercieel gevoel, productkennis, een duidelijke klantgerichtheid en een zekere maturiteit.

Om dit te bereiken, dien je een aantal beroepsvaardigheden te verwerven, die we omzetten in acht basisdoelstellingen:

• je kunt tegemoetkomen aan de veeleisendheid van de klanten
  • je vult de commerciële belangen in
  • je hebt organisatietalent
  • je hebt een ondernemende ingesteldheid
  • je kunt zowel zelfstandig als in teamverband opdrachten uitvoeren
  • je realiseert projecten
  • je beschikt over heel wat communicatieve vaardigheden
  • je hebt voldoende technische bagage om je medewerkers te managen

Een volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Je volgt ongeveer 3,5 dagen les per week. In het 2de en 4de semester van de opleiding zijn stages vervat. Deze stage geeft je de kans om wat je leert in de lessen meteen om te zetten in de praktijk.

Je opleidingsprogramma bestaat uit drie leerlijnen:

1. Basismodules hotel en catering

In de basismodules Hotel en Catering leg je de noodzakelijke operationele fundering voor de komende managementkennis. Je leert er hotels vanbinnen en van buiten kennen. Elke module behandelt een specifiek departement en leert je het reilen en zeilen binnen dit departement, vb. receptie, restaurants enz. Andere modules zoals inleiding in de hotel-en cateringindustrie, personeel en organisatie en taalvaardigheid geven je de nodige algemene kennis als operationele achtergrond voor het vervolg van de opleiding.

2. Management en organisatie

In deze modules bouw je verder op de basis van de verschillende departementen en gaan we een stapje hoger: nl. het managen van deze departementen. Dit leer je in de modules “Management Voeding en Drank” en “Management Receptie en Hotelhuishouding”.  Ook overkoepelende managementvaardigheden worden gezien zoals bijvoorbeeld “Hotelmanagement en managementtechnieken”.

3. Werkplekleren & Integratie

Als kers op de taart werk je in het 2de semester van de opleiding operationeel mee in een departement, hotel, restaurant naar jouw keuze. Om alles in praktijk af te toetsen en om te zetten sluiten we de opleiding af in het vierde semester met een managementstage.

Het diploma graduaat Hotel- en cateringmanagement opent vele deuren

De vraag naar ondernemende profielen in de hotel- en cateringsector is groot. De vrijetijdsector heeft nood aan dynamische profielen die met oog voor detail een evenwicht vinden tussen de veeleisende klanten en het commercieel belang van het bedrijf. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière

Met een graduaatdiploma Hotel- en Cateringmanagement op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder in welke omgeving je graag je talenten volledig benut. Zowel in binnen- als buitenland kun je aan de slag bij hotelketens, recreatieparken, evenementhallen, restaurants, cateringbedrijven, sportcentra, woonzorgcentra... Je kan ook als zelfstandige je eigen zaak opstarten.

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding je kennis verdiepen in de hotelsector, dan biedt een professionele bachelor Hotelmanagement aan de Erasmushogeschool Brussel een aanvullingstraject van 90 studiepunten.

Wil je je kennis verbreden en doorstromen naar een professionele bachelor in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde zoals Toerisme- en recreatiemanagement, Officemanagement, Communicatiemanagement of Idea & Innovatiemanagement, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen o.b.v. je graduaatsdiploma (EVK).

Toelatingsvoorwaarden

Je moet minstens 18 jaar zijn. Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kun je na het slagen in een toelatingsproef toch starten.

Lesplaats

De opleiding wordt georganiseerd binnen een samenwerkingsverband tussen de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en het Centrum voor Volwassenenonderwijs CVO COOVI. De lessen vinden plaats op Campus MMM in het centrum van Brussel (lessenrooster).

Infodagen

Wens je meer informatie? Ben je benieuwd naar de concrete lesomgeving en de lesgevers? Kom dan eens langs een van volgende infodagen:

Op campus Media, management en maatschappij van de Erasmushogeschool Brussel.

• Zaterdag 17 maart 2018 | 10u - 15u
  • Zaterdag 21 april 2018 | 10u - 15u
  • Zaterdag 23 juni 2018 | 10u - 15u
  • Zaterdag 1 september 2018 | 10u - 15u

Op CVO COOVI: Emile Grysonlaan 1, te 1070 Anderlecht.

• Zaterdag 20 januari 2018 | 9u – 12u
  • Zaterdag 9 juni 2018 | 13u – 18u

Inschrijvingen

Voor bijkomende informatie of inschrijving kun je terecht bij CVO COOVI. Neem gerust ook contact op met opleidingscoördinator An Winnepenninckx.  An.winnepenninckx@coovi.be

CVO COOVI
Emile Grysonlaan 1
1070 Anderlecht
tel.: 02/526 51 00
e-mail: cvo@coovi.be
www.coovi.be/cvo

Wil je vrijstellingen aanvragen? Meer informatie vind je in het handboek vrijstellingen.

.