Spreekt een job als deskundige en/of verantwoordelijke in de bib je wel aan? Zoek je werk in de ruime informatie- en documentatiesector? Schrikt werken in een digitale en snel evoluerende omgeving je niet af? Dan is de HBO5-opleiding van onze Bibliotheekschool echt iets voor jou!

De opleiding is modulair georganiseerd en werd onlangs geactualiseerd in overleg met de beroepssector. Ze bereidt je voor op een functie als bibliotheek- of informatiedeskundige. Het modeltraject omvat drie schooljaren, een projectstage en een eindwerk. Ook een individueel traject op jouw maat is mogelijk. Werkplekleren neemt een belangrijke plaats in binnen de opleiding. Je diploma is een prima referentie voor een job in de sector. Je beschikt immers over de nodige vaktechnische kennis voor een vlot beheer van informatie uit boeken, tijdschriften, audiovisuele materialen en databanken. Je kunt deze informatie vlot ter beschikking stellen van de gebruikers. Je slaagt erin om verschillende doelgroepen op een klantvriendelijke en deskundige manier te bedienen. De organisatie van de opleiding biedt je de mogelijkheid om je studie te combineren met een job.

Programma

De opleiding wordt aangeboden in Leuven in avondonderwijs. Je volgt twee tot drie avonden per week les. De volledige opleiding bestaat uit 33 modules (1580 lestijden), die behoren tot één van de volgende grote clusters:

Introductie in het beroepenveld

In de modules van deze cluster maak je kennis met de brede bibliotheek- en informatiesector, de manier waarop informatie wordt geproduceerd en verdeeld, en met de wetgeving rond informatie.

Technieken

Het ‘vaktechnische’ gedeelte van de opleiding. In deze modules verwerf je de vaardigheden die je nodig hebt om als bibliotheek- of informatiedeskundige aan de slag te kunnen.

Klant & Organisatie

Klantgerichte medewerkers die de eigen organisatie door en door kennen, zijn een sterke troef in een snel evoluerende sector. In deze modules leer je vlot communiceren, werken met specifieke doelgroepen en krijg je een basis public relations, marketing en bibliotheekorganisatie.

Werkplekleren

Je maakt kennis met de sector en met de job tijdens verschillende stages en een persoonlijk project in de brede bibliotheek- en informatiesector.

Waar kun je aan de slag?

Met je diploma kun je aan de slag in de brede bibliotheek- en informatiesector. Onze afgestudeerden werken onder andere in openbare bibliotheken, bibliotheken van hogescholen of universiteiten, museum- of archiefbibliotheken, bedrijfsbibliotheken, documentatie- en informatiediensten, uitgeverijen en boekhandels.

Vervolgtrajecten of -opleidingen

Binnen het samenwerkingsverband HBO5 Erasmus kun je met je diploma HBO5 Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde vrijstellingen aanvragen voor vakken van een aantal professionele bachelors van de Erasmushogeschool Brussel.

Kom langs op één van onze infodagen:

• Dinsdag 23 januari 2018 | 18u - 20u

CVO Volt | www.cvovolt.be | e-mail: info.bibliotheekschool@cvovolt.be