U bent hier

Drie leerlijnen

De opleiding Bachelor Toegepaste informatica bestaat uit drie studiejaren (die we deeltrajecten noemen) van elk 60 studiepunten. Doorheen deze drie jaren bouw je een stevige informaticabasis uit, met drie leerlijnen die als een rode draad doorheen je opleiding lopen.

Applicaties

Van analyse en ontwerp tot implementatie en testen... Bij het ontwikkelen van moderne applicaties, zowel voor het web als voor mobiele toestellen, komen heel wat fases en aspecten kijken die we je stapsgewijs zullen aanleren. We laten jouw vingers jeuken met talen als C++, Java, .NET en C#. Je leert software ontwerpen met objectoriëntatie, extreme programming en UML, en databanken beheren met Oracle en MS SQL Server.

Verder leer je omgaan met moderne technologieën die specifiek gericht zijn op webontwikkeling (HTML5, PHP en ASP.NET) en zal ook de ontwikkeling van mobiele applicaties (Android of iOS) voor jou een koud kunstje worden.

Business

Grote applicaties als Word of Firefox bevatten al snel honderdduizenden lijnen programmacode. Om zo’n grote projecten aan te pakken moet je doordacht en stapsgewijs te werk gaan. We leren je dan ook grote projecten beheren in een bedrijfscontext.

Je maakt kennis met ERP-systemen, en we kneden jou tot de teamplayer waarnaar de markt op zoek is door je zowel schriftelijk als mondeling communicatievaardig te maken.

Verder oriënteren we je vanaf je tweede jaar al zo veel mogelijk richting het echte bedrijfsleven met seminaries, gastcolleges en bedrijfsbezoeken. Als kers op de taart volg je in het tweede semester van je derde jaar een volwaardige bedrijfsstage, in Vlaanderen of internationaal.

Componenten

Geen IT-omgeving zonder de computer-, netwerk- en serverinfrastructuur die ervoor zorgt dat websites razendsnel op je scherm verschijnen en je gegevens veilig voor jou beheren, ook in de cloud! Vertrekkend van de basiswerking van computersystemen, besturingssystemen en computernetwerken leer je de moderne componenten van een ICT-infrastructuur kennen.

In een eerste fase laten we je kennis maken met de bouwstenen en de werking van de computer. Wat later in je opleiding leer je ook serversystemen installeren, beheren en beveiligen en introduceren we datacenter technologieën zoals  virtualisering, cloud computing & storage systemen.

In de brochure hiernaast staat en duidelijk  schema van de opbouw van de opleiding.

Specialisaties

Op drie jaar tijd is het helaas niet mogelijk om alle domeinen in de informatica volledig uit te diepen. Na het eerste jaar geven we je daarom de keuze tussen drie specialisaties (die je volgt in je tweede en je derde jaar) zodat je het domein dat je het meeste interesseert verder kan uitbouwen.

Je kan kiezen uit de volgende specialisaties:
•        Business IT
•        Networks & Security
•        Software Engineering

Samenwerking met het werkveld

De opleiding draagt een nauwe samenwerking met het werkveld hoog in het vaandel. Via een bedrijvenraad wordt het opleidingsprogramma jaarlijks afgetoetst bij vertegenwoordigers uit de sector, opgaves van projecten worden opgesteld in samenwerking met bedrijven en gastsprekers die met beide voeten in de praktijk staan verzorgen seminaries en workshops voor onze studenten.

We werken ook nauw samen met enkele grote marktspelers (Accenture, Cisco, IBM, Microsoft, Oracle, SAP, VMWare, …), die ons ondersteunen in het aanbieden van actuele studietrajecten en ons de mogelijkheid geven om extra certificaten uit te reiken.

De bedrijfsstage (Internship) is vanzelfsprekend het summum: als volwaardige werknemer mag je 12 weken meedraaien in een professioneel bedrijf. We proberen je dus optimaal voor te bereiden op een succesvolle en professionele carrière door onze opleiding stevig te verankeren in het werkveld!

Studeren in het buitenland

In je laatste jaar kan je je stage, je bachelorproef of zelfs een gedeelte van je studie in het buitenland voltooien. Naast de Europese lidstaten hebben ook landen als de Verenigde Staten, Canada, India, China, Australië en Vietnam geen geheimen meer voor onze studenten. 

Klik voor de praktische informatie in verband met studeren in het buitenland.

Werken en studeren

Als je al een diploma uit het hoger onderwijs of HBO-5 (CVO) hebt, kom je misschien in aanmerking om via een verkort programma in afstandsonderwijs het diploma Bachelor Toegepaste informatica te behalen. Als specialisatie kan je kiezen tussen “Business IT” (SAP) of “Networks & Security” (CCNA).