U bent hier

Science Bar maakt klimaatbalans op

Woensdag 16 december wordt in het Brusselse Rits Café de eindbalans van de klimaattop opgemaakt. Tot zaterdag 12 december was Parijs het decor van de cruciale, 21ste VN-klimaatconferentie. De Paris Agreement is er, maar of die volstaat, is nog de vraag. Tijdens de Science Bar op 16 december maken VUB-professoren Cathy Macharis en Sebastian Oberthür samen met Sofie Defour van Climate Express vzw en Brussels Parlementslid Jef Van Damme (sp.a) de balans op. Wat is er beslist? Waarom? En wat betekent dat, voor de wereld, Europa en Brussel, maar ook voor ieder van ons? Moderator Sven Pichal zal het debat in goede banen leiden.

Prof. Cathy Macharis is directeur van MOBI (Mobility, Logistics and Automotive Technology Research Centre) en vakgroepvoorzitter van BUTO (Business Technology and Operations) van de VUB. Daarnaast is ze hoogleraar, doceert ze ‘Supply Chain Management’ en ‘Duurzame mobiliteit en logistiek’ en is ze voorzitter van de Brusselse Mobiliteitscommissie (RMC) en van de subcommissie goederenvervoer. Haar onderzoek focust op duurzame logistiek en stedelijke mobiliteit. Zij verzorgt de academische coördinatie van het We Are Paris-initiatief van de VUB.

Jef Van Damme is fractieleider voor sp.a in het Brussels Parlement en gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek, de gemeente waar hij tot 2012 ook schepen was. Thema’s als mobiliteit en openbare ruimte, duurzame stadsontwikkeling en milieu liggen hem nauw aan het hart. In 2009 fietste hij voor de klimaattop naar Kopenhagen, dit jaar lift hij mee op een binnenschip naar de klimaattop in Parijs.

Prof. Sebastian Oberthür is professor Environment and Sustainable Development aan het Institute for European Studies (IES) van de VUB. Als politieke wetenschapper met expertise in internationaal recht focust hij op internationaal en Europees milieu- en klimaatbeleid. Hij volgt de VN-klimaatonderhandelingen op de voet sinds 1990, als academische waarnemer maar ook als regeringsadviseur.

Dit debat wordt georganiseerd door WTNSCHP, We Are Paris en Redelijk Eigenzinnig. Cinema Rits programmeert ook drie klimaatdocumentaires die avond.

  • Datum: 16 December 2015
  • Tijd: 19:00 - 21:00
  • locatie: Rits Café, Antoine Dansaertstraat 70, Brussel, 1000 Belgium

Website http://www.wtnschp.be/event/de-klimaatconferentie/

 

 

 

 

WeAreParis

‘Het klimaat is van ons, en van u’ is de claim die de Vrije Universiteit Brussel met haar project ‘WeAreParis’ legt. Op deze manier vraagt de VUB aandacht voor de klimaatconferentie in Parijs. Samen met studenten, onderzoekers en partners wil de VUB op een positieve manier de problematiek onder de aandacht brengen. Rector Paul De Knop: “Jonge mensen moet je niet met een probleem opzadelen, maar op een oplossing wijzen. Wetenschap biedt die hoop.”

 

Thema

Deel dit artikel