U bent hier

Retail tevreden met Winkelmanagement-opleiding op maat

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) en het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) COOVI starten in september 2015 met de nieuwe HBO5-graduaatopleiding ‘Winkelmanagement’. De opleiding richt zich tot mensen die een carrière willen uitbouwen in de retailsector. Het gaat bijvoorbeeld om filiaal- en store managers, afdelingshoofden, maar ook zelfstandige winkeluitbaters. De infodag van de nieuwe opleiding vindt plaats op zaterdag 5 september (EhB, Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel).

De opleiding Winkelmanagement werd opgestart nadat bleek dat de vraag bij winkelketens naar dergelijke profielen binnen de Vlaamse en de Brusselse regio erg hoog is. De opleidingspartners, nl. de bedrijven die hun filialen openstellen voor het werkplekleren, reageren alvast enthousiast. Zij waarderen het dat ze betrokken worden bij het inhoudelijk samenstellen van het onderwijsprogramma. Voor Carrefour is het de eerste keer dat ze op die manier mogen meedenken met een opleiding. Mevr. Duquet (Carrefour): “Het is zeker een meerwaarde dat we zo beter onze behoeften aan jullie duidelijk kunnen maken. We krijgen zowaar een soort opleiding à la carte!”.

Niet alleen Carrefour kijkt uit naar de eerste lichting afgestudeerden van deze opleiding. Ook andere partners zien alleen maar voordelen.

  • Mevr. L. De Prycker (Hema): “Het is moeilijk om de juiste profielen te vinden die voor retail gemaakt zijn. Door zo’n opleiding kennen ze de voor- en nadelen van het vak en zijn ze achteraf niet teleurgesteld. Het is een perfecte filter.”
  • Dhr. Sandeman (Ikea): “Voor ons is het zoeken naar gepassioneerde mensen essentieel. Wij willen namelijk medewerkers die mensen graag zien. We zoeken dus werknemers die zin hebben om de volgende stap in hun carrière te zetten, mensen met leiderschap. We vragen trouwens nooit naar een diploma, dus HBO5 of een bachelor, het maakt niet uit. Eén van onze sales managers begon als karretjesjongen. Het heeft met gezond verstand te maken: ‘Never overestimate someones knowledge, but never underestimate their intelligence’. Daar gaat het over! Dat we hieraan mogen meewerken, doet me dan weer denken aan deze spreuk: ‘Direction is more important than speed, many are going nowhere fast’. En met EhB/COOVI mogen we mee die ‘direction’ bepalen, dankzij deze samenwerking.”
  • Dhr. Van Ransbeeck (Le Pain Quotidien): “Wat ik het leukste vind aan het opleidingsprogramma is dat het de nadruk legt op liefde voor de stiel. Attitude is belangrijk, dat waardeer ik enorm. Daar hechten wij in onze teams ook veel waarde aan. De opleiding is heel werkvloergericht en is heel concreet met uitvoering bezig, perfect voor storemanagers. Voor personen die graag omgaan met mensen zijn er namelijk niet zoveel mogelijkheden. Zij zullen nu zeker aan hun trekken komen.”

Het departement Management, Media & Maatschappij van EhB en het Centrum voor Volwassenenonderwijs COOVI engageren zich om een doordacht curriculum samen te stellen met de hogergenoemde bedrijven, maar ook met Vandenborre, ICI Paris XL, Inditex, Colruyt Group, iU-skin & body, Media Markt, AVEVE, Brico en meerdere anderen, onder de koepel van COMEOS. Hierbij wordt veel aandacht gegeven aan het regionale aspect. Specifiek voor de Brusselse markt zal de opleiding de nadruk leggen op meertaligheid, leiding geven binnen diverse teams en verantwoord ondernemen. Ook de partners zien in de Brusselse ligging van de opleiding een groot voordeel.

  • Mevr. Duquet (Carrefour): “Voor onze Brusselse regio is het inderdaad belangrijk dat we meer Nederlandstaligen kunnen aanwerven. We willen onze klanten immers minstens tweetalig kunnen ontvangen.”
  • Mevr. De Prycker (Hema): “Voor ons speelt eveneens mee dat we meer Nederlandstaligen zoeken voor onze Brusselse winkels. We zoeken tweetalige mensen en de samenwerking met EhB is daarvoor zeer interessant. Zo hebben we nog meer kans dat we het juiste profiel vinden én een tweetalig persoon. Ja, we hebben hoge verwachtingen.”
  • Dhr Van Ransbeeck (Le Pain Quotidien): “Als we kijken naar de Brusselse context, dan hebben we bij Le Pain Quotidien nood aan Nederlandskundig personeel. Wij hebben onlangs een winkel geopend in Overijse en er was niemand van onze acht andere Brusselse winkels in staat om daar te starten, vooral omwille van die beperkte taalkennis. Ik ga dus zeker proberen om mijn personeel naar de opleiding te sturen.”

Meer info

CVO Coovi, HBO5 Erasmus

Martine Demunter opleidingscoördinator Winkelmanagement

tel.: 02/213 61 10
e-mail: martine.demunter@coovi.be

 

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel