Oproep Crevits om in te zetten op Frans in lerarenopleidingen valt niet in dovemansoren

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) start vanaf volgend academiejaar (2017-2018) met een vernieuwde lerarenopleiding Lager Onderwijs die sterk inzet op tweetaligheid. EhB werkt hiervoor nauw samen met de Franstalige Brusselse Haute Ecole Francisco Ferrer (HEFF). Hiermee komt de hogeschool tegemoet aan de vraag van minister van Onderwijs Crevits, die oproept om studenten van de lerarenopleiding beter voor te bereiden voor het vak Frans.

Frank Noten (directeur Onderwijs & Pedagogie Erasmushogeschool Brussel): “Meertaligheid is steeds één van de sterke punten geweest van onze Vlaamse regio en dit moeten we koesteren. Het aanleren van Frans aan onze jongeren wordt al gestart vanaf het vijfde leerjaar basisonderwijs en in sommige Brusselse scholen krijgen leerlingen al Frans vanaf het eerste jaar basisonderwijs. Wij vinden het belangrijk dat ons toekomstig lerarenkorps voldoende competenties opbouwt om onze jongeren in de meest optimale omstandigheden voor te bereiden op hun toekomst.”

Om de kennis van het Frans bij de leraars in spe naar een hoger niveau te tillen, werkt EhB nauw samen met de Brusselse Haute Ecole Francisco Ferrer (HEFF). Tijdens de bacheloropleiding komen bij beide hogescholen de twee talen sterk aan bod. De studenten zullen worden ondergedompeld in een Nederlandstalig en Franstalig taal- en cultuurbad via gemeenschappelijke activiteiten, theatervoorstellingen, lezingen, stages en diverse andere boeiende projecten. Na de bacheloropleiding kunnen studenten er bovendien voor kiezen om aansluitend een verkort traject van 1 jaar te volgen bij het HEFF om daar het vereiste niveau Frans te bereiken, zodat ze ook aan de slag kunnen in de Franstalige Gemeenschap.

Eén derde van de Vlaamse leerkrachten in het basisonderwijs geeft aan dat ze het Frans onvoldoende machtig zijn of dat de spreekdurf ontbreekt. Uit resultaten van een instapproef voor toekomstige leraren basisonderwijs blijkt dat de toets Frans het grootste struikelblok vormt. Dit blijkt ook uit het rapport van de onderwijsinspectie. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits geeft daarop het signaal aan hogescholen om op dit vlak een tandje bij te steken.

Meer informatie over deze vernieuwde opleiding vindt u op: http://www.erasmushogeschool.be/nieuws/naar-een-brusselse-tweetalige-lerarenopleiding en http://www.erasmushogeschool.be/opleidingen/bachelors/lager-onderwijs/tweetalige-leraar.

Erasmushogeschool Brussel
directeur departement Onderwijs & Pedagogie