U bent hier

Open brief: Brusselse opleidingen Journalistiek steunen FM Brussel

De Brusselse Nederlandstalige media beleven sinds een week een heuse storm. Anne Brumagne, hoofdredactrice van de krant 'Brussel Deze Week' werd om duistere redenen ontslagen en in één ruk door werd het opdoeken van stadsradio FM Brussel aangekondigd. Terecht werd in de afgelopen week veelvuldig gewezen op de belangrijke rol van FM Brussel in het Brusselse culturele, politieke en sociale leven. Bijna terloops werd hierbij ook vermeld dat FM Brussel een ‘kweekvijver van talent’ is. Veel voormalige stagiaires en ex-medewerkers (o.a. Siska Schoeters, Eva Daeleman, Xavier Taveirne, Karolien Debecker) spraken zich uit voor de zender en haalden telkens de belangrijke rol aan die FM Brussel in hun ontwikkeling speelde.

Als opleidingsinstellingen binnen het ruime veld van journalistiek en het medium radio onderstrepen wij met nadruk de belangrijke rol die FM Brussel op dit terrein vervult. Jaarlijks lopen tientallen studenten uit onze onderwijsintstellingen stage bij de radiozender. Bijna 100 vrijwilligers zetten zich in voor de zender en kunnen zo hun radiotalenten verder ontwikkelen.

Bij FM Brussel krijgen ze kansen die ze niet altijd krijgen op andere stageplaatsen. Ze worden er beschouwd als volwaardige redactiemedewerkers. In hun stageverslagen getuigen ze over de veelzijdige taken, het vertrouwen dat ze kregen om alleen op pad te gaan, de mogelijkheden om uiteenlopende vaardigheden te oefenen en de hoge kwaliteit van stagebegeleiding op de werkvloer.

Voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel vormen de Nederlandstalige Brusselse media belangrijke partners. Samen met FM Brussel zou niet alleen een levendige Brusselse radiozender verdwijnen maar ook de volledige opleidingspoot die aan de zender verbonden is.

Als media-opleidingen stellen we ons ook de vraag hoe verstandig het is om in een nieuw crossmediaal platform de poot ‘radio’ af te stoten. Natuurlijk wordt het medium radio uitgedaagd door nieuwe spelers en de mediafusie die bij de Brusselse media in de steigers staat, is daar een antwoord op. Maar boudweg stellen dat radio daar geen plaats meer in heeft, is voorbij gaan aan wat luisteraars echt willen. Uit onderzoek van Rozane De Cock (KU Leuven) bleek  recent nog waarom mensen vandaag in een oververzadigd medialandschap tóch naar radio grijpen: verrast worden, muziek ontdekken, multitasken met radio, een real time ervaring beleven met live radio, … Uit haar bevraging blijkt dat oude én jonge luisteraars radio niet willen zien verdwijnen, ze willen het blijven consumeren naast of samen met de nieuwe mediatechnologieën. 
 
Het is ook onze overtuiging dat radio zijn rol moet blijven spelen in de stedelijke context van Brussel. Het sociale aspect van radio, mensen het gevoel geven erbij te horen, de geruststelling, de warmte van een stem… het is iets wat je niet lichtzinnig overboord mag gooien. 

Met deze brief beklemtonen we dan ook onze hoop dat de beslissing om Fm Brussel stop te zetten zal herzien worden.

  • Lieve De Maeyer en Jan Bulckaen (namens de vakgroep Radio van het RITCS - School of Arts Erasmushogeschool Brussel)
  • Hedwig de Smaele en Jan Dierick (namens de master Journalistiek, KU Leuven, Campus Brussel)
  • Martina Temmerman en Wilfried Mostinckx (namens de master Journalistiek, VUB)
  • Patrick Pelgrims en Peter Mast (namens de bachelor Journalistiek, Erasmushogeschool Brussel)

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel