U bent hier

Klassieke gitaar in de schijnwerpers

In februari was de concertzaal van het KCB de locatie voor de laatste ronde van de eerste Honda Competition for Classical Music. Deze competitie is uniek in de muzikale geschiedenis van België, omdat de acht conservatoria van het land in één initiatief verenigd werden, en bovendien is het een wedstrijd open voor alle instrumenten.

Na een interne voorselectie en een halve finale in november 2016 werden 3 kandidaten geselecteerd voor de finale, met een jury onder leiding van pianist André De Groote. Geselecteerd werd, naast twee zangers van LUCA Lemmens (Leuven) en IMEP (Namen), onze gitaarstudent Maarten Vandenbemden van het  Koninklijk Conservatorium Brussel.

Maarten Vandenbemden heeft dit jaar zijn masteropleiding in de klas van Antigoni Goni afgerond en behaalde de derde prijs in deze eerste editie van de Honda Competition. De laatste ronde werd live uitgezonden op Musiq'3 en is beschikbaar als podcast op de website van dit radiostation. Na de finale was Maarten de eerste klassieke gitarist uitgenodigd voor het Musiq'3 programma "Puisque vous avez du talent" voor een gesprek over de zichtbaarheid van zijn instrument in de huidige klassieke muziekscène. 

 

(foto rtbf.be)

Thema

Departement

Deel dit artikel