KCB-docente en student drukken mee hun stempel op de Koningin Elisabethwedstrijd

In mei is er zoals elk jaar de Koningin Elisabeth wedstrijd voor jonge muzikanten. Primeur voor 2017 is dat de wedstrijd zich dit jaar toelegt op een instrument dat nog nooit eerder onderwerp was van de wedstrijd: de Cello. Na een grondige screening door de vakjury zijn er momenteel nog 12 kandidaten in de running. Vanavond, maandag 29 mei, start de finale.

Tijdens deze halve finale moesten de kandidaten elk een gekozen werk uitvoeren en een opgelegd werk spelen. Het opgelegde werk was dit jaar van de hand van Annelies Van Parys, docente compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Annelies schreef voor de Koningin Elisabeth wedstrijd het stuk ‘Chacun(e) sa chaconne’. Ze ging daarbij uit van het feit dat het een opgelegd werk was en dat het werk dus uitdagend genoeg moet zijn opdat de deelnemers de verschillende aspecten van hun spel kunnen tonen. Nadat enkele kandidaten haar stuk hebben gespeeld is Annelies naar eigen zeggen verrast door hoeveel interpretaties er zijn van haar werk: "Je hebt natuurlijk altijd een bepaalde interpretatie in je hoofd bij het componeren van een stuk. Als je het stuk dan aan 24 muzikanten geeft waar je op voorhand niet mee kan communiceren dan ontstaat er toch heel uiteenlopende interpretaties waarbij elk muzikant een beetje zijn of haar eigen verhaal schrijft".

Ook langs de kant van de studenten is het KCB goed vertegenwoordigd tijdens de Koningin Elisabeth wedstrijd. Joachim Jamaer, student 2e bachelor, maakt deel uit van ‘Dezeslessix’, een initiatief van Canvas dat zes studenten Cello de mogelijkheid geeft om reporter te zijn tijdens de Koningin Elisabeth wedstrijd. Een unieke ervaring die Joachim niet alleen de kans geeft om de wedstrijd van dicht bij te volgen maar ook als doel heeft om de Koningin Elisabeth wedstrijd dichter bij een jonger publiek te brengen.

Bekijk hier het filmpje dat Canvas maakte over het stuk van Annelies van Parys: https://www.facebook.com/concert.kcb/posts/1593903877347576?notif_t=like&notif_id=1495047226397058

Joachim en Dezeslessix kan je hier volgen: https://www.facebook.com/dezeslessix/

Departement