U bent hier

Filmmaker Maurits Wouters doctoreert met artistieke interpretatie van oude spoorlijn Tilburg-Turnhout

De in 1865 aangelegde spoorlijn Tilburg-Turnhout is sinds 1973 opgedoekt. In de volksmond werd het oude traject Het Belslijntje genoemd, naar de uitbater Grand Central Belge. Met het oog op het behalen van een Doctoraat in de Kunsten aan het RITCS (Erasmushogeschool Brussel) en associatiepartner VUB, verrichtte experimenteel filmmaker Maurits Wouters vier jaar lang artistiek onderzoek rond de collectieve, vervagende herinneringen en de analoge filmesthetiek. Wouters vertrok daarbij van een collectie home video’s, gemaakt door de uitgewiste gemeenschap rond Het Belslijntje. Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari presenteert Wouters zijn doctoraatsproject in de Bottelarij.

De verbeelding van de natuur en het landschap als drager van dat geheugen spelen in zijn films een belangrijk vertrekpunt. Vervaging, nostalgie, geheugenverlies, maar ook het hopeloze verlangen om een verdwenen verleden te vatten, dat zijn de lijnen in ‘Het Belslijntje of de verbeelding van de herinnering’. Speciaal voor dit project maakte Wouters een reeks experimentele films die nu zowel in geïntegreerde installatie als in cinema-setting gepresenteerd worden, op 27 en 28 januari in de Bottelarij in Molenbeek.

Maurits Wouters is filmmaker en beeldend kunstenaar. In 2009 studeerde hij als filmregisseur af aan het RITCS om vervolgens zijn opleiding te vervolledigen aan de Universiteit Antwerpen met een master Film- en Theaterstudies. Sinds oktober 2013 werkt hij met de steun van het FWO aan een doctoraat in de kunsten. In zijn werk onderzoekt Wouters steevast de grens tussen film, fotografie, beeldende kunst en installatie. Zijn films werden onder meer gepresenteerd op het Internationaal Kortfilm Festival in Leuven, Experimental Media in New York en FID Marseille. Zijn films worden gearchiveerd door Argos Arts Brussel en Anthologie Film Archive New York.

Met de steun van het FWO-Vlaanderen, RITCS School of Arts (Erasmushogeschool Brussel) en het Brusselse Kunstenplatform.

Praktisch

‘Het Belslijntje’, de artistieke presentatie in het kader van het Doctoraat in de Kunsten, op 27 en 28 januari 2017, vanaf 18u, RITCS Bottelarij, Delaunoystraat 58, Molenbeek, (metro Zwarte Vijvers).

Gratis, mits reservatie via: https://bottelarij.rits.be/reservaties


Meer info

Maurits Wouters

e-mail: wouters.maurits@gmail.com
www.mauritswouters.be

 

Extra duiding

Doctoraat in de Kunsten aan het Kunstenplatform Brussel (Brussels Art Platform)

Het Kunstenplatform vormt de gemeenschappelijke onderzoeksomgeving van de VUB en de Schools of Arts van de Erasmushogeschool Brussel. Het Kunstenplatform is een advies- en overlegorgaan dat voorstellen formuleert aan EhB en VUB over het artistiek onderzoek in al zijn aspecten. Het is de omgeving waarin gemeenschappelijke initiatieven rond het artistiek onderzoek worden geïnitieerd, bediscussieerd en ontwikkeld. Dit leidt uiteindelijk tot Doctoraten in de Kunsten, die als referentie kunnen gelden voor de artistieke sector, voor het hoger kunstonderwijs en voor de universiteit. Momenteel lopen er een twintigtal doctoraatsonderzoeken. Er werden al 11 doctoraten in de Kunsten uitgereikt.

Meer info: www.kunstenplatformbrussel.be

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel