U bent hier

Filmmaker Maurits Wouters doctoreert met artistieke interpretatie van oude spoorlijn Tilburg-Turnhout

Met het oog op het behalen van een Doctoraat in de Kunsten aan RITCS /VUB, verrichtte experimenteel filmmaker Maurits Wouters vier jaar lang artistiek onderzoek rond collectieve, vervagende herinneringen en de analoge filmesthetiek. Wouters vertrok daarbij van een collectie home video’s, gemaakt door de uitgewiste gemeenschap rond Het Bels Lijntje.  De in 1865 aangelegde spoorlijn Tilburg-Turnhout is sinds 1973 opgedoekt. In de volksmond werd het oude traject Het Bels Lijntje genoemd, naar de uitbater Grand Central Belge. De familiegeschiedenis van Maurits Wouters is nauw verbonden met het Bels Lijntje.

Tijdens zijn onderzoek kwam hij een onverwachte en uiterst relevante verwantschap op het spoor tussen dit analoge, ‘huiselijke`materiaal en de esthetiek van de structural cinema, een stroming binnen de experimentele film die veel aandacht heeft voor het materiële en fysieke karakter van het filmen en van het filmmateriaal.

Een reeks experimentele films vormen het resultaat van Wouters`onderzoeksproces. In deze films vormen de verbeelding van de natuur en het landschap als drager van dat geheugen een belangrijke rol. Twee films – The Road Back en The Movement of Phill Niblock - zullen vertoond worden op 4 september a.s., vanaf 17 uur, in Cinema RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel. Deze vertoning maakt deel uit van de openbare verdediging voor het behalen van het Doctoraat in de Kunsten voor Maurits Wouters.

Maurits Wouters is filmmaker en beeldend kunstenaar. In 2009 studeerde hij als filmregisseur af aan het RITCS om vervolgens zijn opleiding te vervolledigen aan de Universiteit Antwerpen met een master Film- en Theaterstudies. Sinds oktober 2013 werkt hij met de steun van het FWO aan een doctoraat in de kunsten. In zijn werk onderzoekt Wouters steevast de grens tussen film, fotografie, beeldende kunst en installatie. Zijn films werden onder meer gepresenteerd op het Internationaal Kortfilm Festival in Leuven, Experimental Media in New York en FID Marseille. Zijn films worden gearchiveerd door Argos Arts Brussel en Anthology Film Archive New York.

Met de steun van het FWO-Vlaanderen, RITCS School of Arts (Erasmushogeschool Brussel), de VUB en Kunstenplatform Brussel.

Met dank aan Argos en Erfgoedcel Noorderkempen.

Praktisch

Programma screening + verdediging

The Road Back en The Movement of Phill Niblock - zullen vertoond worden op 4 september a.s., vanaf 17 uur, in Cinema RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel.

Deze vertoning maakt deel uit van de openbare verdediging voor het behalen van het Doctoraat in de Kunsten voor Maurits Wouters.

  • 16u30: Deuren 
  • 17u00: Vertoning films + openbare verdediging
  • 20u00: Receptie RITCScafé
  • 22u00: Einde

Gratis, mits reservatie voor 1 september via promotiemauritswouters@gmail.com

Perskit

Via deze link kan u de perskit downloaden. In de perskit kan u samen met het persdossier aanvullend beeldmateriaal terugvinden.

Contact pers

  • Frin Platteeuw
  • Verantwoordelijke communicatie
  • RITCS School of Arts
  • m +32 474 40 92 52 f
  • rin.platteeuw@ehb.be

Contact Maurits Wouters

 

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel