U bent hier

EhB onderzocht multimediale werking nieuwsredacties

Ria Goris, docente en onderzoekster binnen de bacheloropleiding Journalistiek, wou meer inzicht  verwerven in de mate waarin er multimediaal gewerkt wordt op de Vlaamse nieuwsredacties en door journalisten. Hiervoor ontwikkelde zij een online-enquête die ze afnam bij sleutelfiguren op de redacties 

Uit het onderzoek blijkt dat de journalistieke praktijk anno 2015 "ontegenzeggelijk multimediaal" is. ‘Multimediale journalistiek’ moet voor het onderzoek verstaan worden als ‘journalistiek voor meerdere mediaplatformen’. De vraag werd dus of er op de redacties effectief gewerkt wordt via meerdere platformen (core medium, site, sociale media...) en of er een sterke integratie is tussen deze verschillende platformen. Voor het onderzoek nam ze bovendien diepte-interviews af op 26 redacties en verstuurde een grootschalige enquête onder de Vlaamse journalisten (803 (26%) ingevulde formulieren op ruim 3000 aangeschrevenen).

Alle redacties werken multimediaal, al is de mate waarop en de integratie tussen de diverse platformen van een medium onderling verschillend. Ongeveer de helft van de bevraagden in de online-enquête geeft aan dagelijks of meermaals per week content te leveren aan de site van het medium. Minder dan een derde van de Vlaamse journalisten doet dit nooit of minder dan eenmaal per maand.

Het bronnengebruik wordt steeds diverser en houdt een multimediale aanpak van de nieuwsgaring in. Vooral Twitter groeit sterk als belangrijke bron van nieuws.
Multiple platforms worden steeds vaker ingezet om de interactie met lezers te stimuleren.

Ook Knack heeft het onderzoek van Ria Goris kritisch gelezen en publiceerde een uitgebreid artikel.

Lees hier het volledige rapport.

 

bron afbeelding

Bestand

Thema

Departement

Deel dit artikel