U bent hier

De waarheid over griep – Science Bar Brussel onderzoekt mythe en feiten

Met de herfst komt ook de griep om de hoek kijken. Over die griep bestaan nogal wat misverstanden. Zo beseft 84% van de Belgen niet dat de griep dodelijk kan zijn. Bijna 1 op 2 denkt dat antibiotica helpt. Om deze en andere misverstanden uit de wereld te helpen, organiseren de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) op woensdag 30 september een griepdebat voor het brede publiek.

Dit debat zal ook vaccinatie aankaarten: voor de overheid jaarlijks een enorme kost, terwijl heel wat mensen nog steeds niet overtuigd zijn van het nut van vaccinatie. Ook bij dokters is slechts 1 op 3 ingeënt tegen de seizoensgriep. Moeten we ons dan met z’n allen nog wel laten vaccineren? Of zijn het toch de vaccins die zorgen dat het met de griep nogal meevalt in ons land? Het wordt ongetwijfeld uit de doeken gedaan tijdens het debat.

Om het thema te bespreken, worden Nederlandse en Vlaamse griepspecialisten uitgenodigd:

  • Ab Osterhaus | Nederlands viroloog en influenza-deskundige. Osterhaus speelde een belangrijke rol bij de identificatie van het SARS-virus, dat de longziekte SARS veroorzaakt.
  • Ted van Essen | Voormalig voorzitter van de Nederlandse huisartsenvereniging en huisarts in Amersfoort. In Nederland bekend als tv-dokter in TijdvoorMAX.nl. Daarnaast is hij Influenza-expert en voorzitter College Geneeskundige Specialismen.
  • Marc Van Ranst | Griepcommissaris en hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven. Op 1 mei 2007 werd hij door de regering benoemd tot Interministerieel Commissaris om België voor te bereiden op een volgende griepepidemie.

Moderator: Dirk Draulans

Deze editie van Science Bar Brussel loopt in samenwerking met ESWI, the European Scientific Working Group on Influenza, naar aanleiding van de Science Policy Flu Summit (www.flusummit.org).

Science Bar Brussel is een afterwork wetenschapscafé, georganiseerd door de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.
Op 13 oktober staat er stand-up comedy door onderzoekers op het programma.


Praktisch

  • Debat op woensdag 30 september om 19 u
  • Locatie: Rits Café, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
  • Gratis toegang

Meer info

Erasmushogeschool Brussel
cel Wetenschapscommunicatie

Bart Verheecke

tel.: 02/523 37 37
e-mail: bart.verheecke@ehb.be

Of via Wtnschp.be: www.wtnschp.be/event/science-bar-valt-met-de-griep-in-huis.

Thema

Soort nieuwsbericht

Departement

Deel dit artikel