U bent hier

Conservatorium opent rouwregister voor geliefd docent en onderzoeker Koen Buyens

Met verslagenheid vernamen wij deze week het overlijden van collega Koen Buyens. Hij is na een moedig gedragen ziekte thuis zachtjes ingeslapen. Koen Buyens was sinds 2006 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als docent cultuurgeschiedenis en filosofie. Hij gaf les aan meer dan 600 muziekstudenten. Hij was een erg gewaardeerde, fijngevoelige en intelligente collega met een open geest. 

In 1988 behaalde hij een eerste prijs viool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en studeerde nadien rechten, filosofie en geschiedenis aan de universiteiten van Antwerpen, Leuven, Brussel, Heidelberg en Harvard. In 2004 promoveerde hij als historicus aan de Vrije Universiteit Brussel met een proefschrift over het Brusselse muziekleven in de periode 1750-1850. Hierover schreef hij het boek Musici aan het hof. De Brusselse hofkapel onder Henri-Jacques de Croes (1749-1786). 

Zijn huidig onderzoek aan het Koninklijk Conservatorium bouwde hierop verder en behandelde de relatie tussen muziek en politieke macht in Brussel tussen 1700 en 1850. Dit zou zijn tweede boek zijn geworden, maar helaas heeft hij slechts één hoofdstuk kunnen voltooien. In 2012 werd hij door het Koninklijk Conservatorium Brussel nog bekroond met de prijs 'Gebroeders Darche' vanwege zijn faam als historicus. 

Rouwregister 

Het rouwregister werd reeds overhandigd aan de familie.

Om de vele alumni, vakgenoten en collega's de kans te geven een rouwbetuiging na te laten, werd een rouwregister gelegd op het Conservatorium. Ook is er een digitaal rouwregister aangemaakt. Je leest via de link ook meer over de afscheidsviering. 

Thema

Departement

Deel dit artikel