U bent hier

Boekpublicatie: The world of a/the Monkey

Zopas verscheen bij MER Kunsthalle het boek The World of a/the Monkey. Een archeologie van de barokke theatraliteit van Pol Dehert, docent aan de regie-opleiding van het RITCS. Het boek is een uitloper van het artistieke project waarmee Pol in 2015 tot doctor in de kunsten promoveerde, maar is tegelijk een essayistische detectiveroman (of een essay voor archeologen en detectives) die aan de hand van leven en werk van de 17de-eeuwse libertijn en dichter John Wilmot onze eigen verwarrende tijden probeert te begrijpen.

Als een komeet doorklieft John Wilmot, alias Rochester (1647-1680), de Engelse Restoration, geregeerd door de omnipotente Charles II (“his scepter and his prick are of a length”). Op drieëndertig-jarige leeftijd sterft Rochester aan de gevolgen van een “voorbeeldig” libertijns leven: syfilis en alcohol. Hij laat een bescheiden maar baanbrekend en controversieel oeuvre na. Rochester vertoont zowat alle kenmerken van wat in dit boek als een barok-theatraal lichaam omschreven wordt. Vaak is dat lichaam burlesk en verlagend, dan weer obsceen, satirisch en bijtend. Hoe dan ook is het een monsterlijk, permanent muterend lichaam. Maar bovenal situeert het zich binnen de aloude traditie van het populaire. Het is precies dat barok-theatrale lichaam, met al zijn onderdelen, dat hier wordt opengelegd, “geanatomiseerd”, in een poging door te dringen tot de kern van Rochesters denken en wereld. Een vroegmodern genie dat ook vandaag nog blijft spoken en ons blijft uitdagen en bevragen.

Bij het boek hoort een uitgebreide website, met een beeldatlas, video-documenten en aanvullend tekstmateriaal: http://www.kunstenplatformbrussel.be/Poldehert.

Je kan het boek bestellen via de website van de uitgever: http://www.merpaperkunsthalle.org/

Thema

Departement

Deel dit artikel